Valery de Voijs
Valery de Voijs Persoonlijke verhalen 22 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kims oppas kent haar grenzen niet: ‘Ze leert mijn kinderen vreselijke dingen’

Iedere ouder weet hoe moeilijk het kan zijn om een goede oppas te vinden. Kim (33) beseft dat ze in haar handjes mag knijpen met de flexibiliteit van haar huidige oppas. Toch heeft de oppas de afgelopen maanden behoorlijk wat minpunten gescoord en twijfelt ze om haar te laten gaan.

“Ik hou zielsveel van mijn drie kinderen, maar als ik objectief en eerlijk ben, zie ik ook in dat het geen gemakkelijke klus is om op hen te passen.

Dit is onze vierde oppas

Alleen al aan mijn jongste dochter hebben we onze handen vol: ze huilt namelijk non-stop. Dag en nacht wordt ons huis gevuld door het schelle geluid van het gehuil. Daarnaast heb ik nog een tweeling die heel druk kan zijn. Het ene moment kunnen mijn zonen heel zelfstandig en lief met elkaar spelen, maar het andere moment veranderen ze in twee opstandige drukke kinderen die agressief met elkaar stoeien. Kortom: het kan bij ons thuis een drukke bende zijn.

Mijn partner en ik hebben geprobeerd om onze werkschema’s aan te passen, zodat we altijd thuis konden zijn om op de kinderen te passen. Maar helaas bleek dat een onmogelijke klus en werd het al snel duidelijk dat we extra hulp konden gebruiken. We hebben ons buurmeisje gevraagd om op de kinderen te passen, maar zij bleek een tikkeltje vergeetachtig te zijn, waardoor we niet op haar konden rekenen. Onze tweede oppas kreeg een burn-out, waardoor ze niet meer kon komen. Onze derde oppas hield het wel ‘lang’ vol. Vier hele maanden kwam ze wekelijks op de kinderen passen, maar gaf toen heel eerlijk toe dat ze de kinderen te druk vond.

Snoep als diner

Vlak daarna stond onze vierde oppas op de stoep. Gemeenschappelijke vrienden vertelden over onze situatie en deze oppas leek enthousiast. Mijn kinderen vonden haar leuk en het leek een goede match. Kids blij, oppas blij, wij blij. Althans, zo was het aan het begin.

Na een paar weken begonnen mij namelijk negatieve dingen op te vallen, ze bleek mijn kinderen vreselijke dingen te leren. Ze hielden zich niet meer aan de regels. De oppas gooide de warme maaltijd die ik achterliet in de afvalbak en gaf vervolgens snoep als avondeten. Ze veranderde ongevraagd de bedtijd en greep niet in wanneer mijn jongens agressief met elkaar vochten. Laatst kwam ik thuis en trof ik één van mijn zonen aan met een blauw oog. Ik schrok enorm en vroeg de oppas wat er gebeurd was. Ze vertelde heel kalm dat de jongens hadden gevochten.

Mijn zonen kunnen best druk zijn, maar ze hebben voorheen nooit gevloekt. Tot onze oppas in beeld kwam. Sindsdien gebruiken ze de meest lelijke scheldwoorden. Wanneer ik vraag waar ze dat woord geleerd hebben, zeggen ze dat ze het van de vriend van onze oppas hadden geleerd. Uiteindelijk kwam ik er dus via mijn kinderen achter dat mijn oppas ongevraagd haar vriend liet langskomen. Dat stiekeme gedoe vond ik misschien nog erger dan de scheldwoorden die zij mijn kinderen leerden.

Ze hebben de auto stuk geslagen

Daarbij hield ze zich niet aan onze regels. Zo liet ze mijn kinderen in de garage spelen, terwijl ze heel goed weet dat het niet mag. Mijn jongens hebben in het verleden namelijk met een honkbalknuppel de oldtimer van mijn man aangepakt, waardoor deze onder de deuken zat.

De auto van mijn man is het niet het enige wat mijn jongens hebben toegetakeld. Ze zijn met stiften namelijk op onze slaapkamer en aangrenzende kleedkamer geweest en hebben vlekken gemaakt op kostbare kledingstukken. Toen ik mijn oppas vroeg waarom ze niet ingreep, legde ze uit dat ze het simpelweg niet had gezien.

Hoewel ik altijd blij was met de flexibiliteit van onze oppas, begin ik sterk te overwegen om haar te laten gaan. Ik besef heel goed dat we in een moeilijke situatie zitten en schaam me zelfs een beetje dat we nu afscheid moeten nemen van onze vierde oppas. Soms denk ik dat we te kieskeurig zijn, maar scheldwoorden, stiekem gedrag en het geen toezicht houden gaat voor mij te ver. Dan kan ik mijn kinderen net zo goed alleen laten.”

Je moeder meenemen op vakantie als oppas? ‘Alsof je haar alleen maar gebruikt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.