Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Mentale gezondheid 21 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Is jouw kind bang voor onweer? Dit kun je er als ouder aan doen

Donder en bliksem: het zijn simpelweg natuurverschijnselen. Maar waar er voor de een niks aan is, is het voor de ander heel erg eng. Is jouw kind bang voor onweer? Met deze tips kun jij je kind geruststellen.

Kind bang voor onweer

Het is niet heel raar als een kind bang is voor onweer. Die angst -ook wel bekend als brontofobie – hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Het kan een teken zijn dat je kind de wereld om zich heen steeds beter begint te begrijpen en merkt dat dit natuurverschijnsel zich niet dagelijks voordoet.

Toon begrip voor de angsten van je kind

Misschien ben jij bij uitstek de persoon die onweer juist opwindend en fantastisch vindt. Maar je kind heeft er helemaal niks mee of wordt er huilerig van. Het is lastig voor te stellen als jullie belevenissen zo mijlenver uit elkaar staan. Bovendien weet jij dondersgoed dat onweer vrij onschuldig is, zolang jij je aan de juiste veiligheidsmaatregelen houdt. Voor een kind is dit anders. Die kan z’n angsten en bijbehorende emoties vaak nog niet rationaliseren. Bovendien helpt het je kind al een eind op weg als je angst niet goedbedoeld bagatelliseert door te zeggen dat het niks is of wel meevalt. Sta zo goed mogelijk open voor de angst van je kind en luister naar wat hem of haar dwarszit en precies zo bang maakt voor onweer.

Maak er een spelletje van

Tel samen de intervallen tussen het onweer. Zo raakt je kind gefocust op het tellen en bijhouden en vergeet de angst voor het onweer.

Leren over onweer

Leer zelf zoveel mogelijk over het onweer. Hoe beter jij dit natuurverschijnsel begrijpt, hoe beter je dit kunt uitleggen aan je kind. En hier heeft je kind weer baat bij, want hoe meer hij een beeld krijgt bij hoe onweer werkt, hoe minder eng het kan voelen. Leg je kind ook uit wat hij wel en niet mag doen als het onweert, zowel buiten als binnen. Denk aan: de ramen en deuren dichtdoen, binnen blijven, geen gebruik maken van stromend water enzovoorts.

Lezen over onweer

Kijk de volgende keer in de bibliotheek of online of er leuke kinderboeken te vinden zijn met onweer als thema. Lees deze verhalen voor aan je kind op momenten dat het onweert, maar ook op momenten dat dit niet het geval is. Door dit soort verhalen voor te lezen, leert je kind dat er ook anderen zijn die bang zijn voor een storm.

Kijk samen naar het onweer

Let op: ga niet dichtbij het raam staan, blijf op een paar meter afstand. Door samen naar het onweer te kijken, kijkt je kind als het ware zijn angst recht in de ogen. Vertel terwijl jullie naar het onweer kijken waarom het juist goed is dat het ook hard regent (zo krijgen de plantjes weer extra water). Benadruk dat jullie heerlijk veilig binnenzitten. Houd het kijken naar onweer eerst kort, kijk bijvoorbeeld eerst een minuutje. Bouw vervolgens langzaam op naar momenten dat jullie er samen langer naar kijken. Let op de lichaamstaal van je kind om een indruk te krijgen of het kijken lang genoeg heeft geduurd en het tijd is om hem af te leiden met iets anders.

Kind bang voor onweer? Houd hem of haar lekker geborgen

Houd je kind lekker knus dichtbij je. Nestel je samen op de bank met een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn of haar favoriete speelgoed in de buurt staat. Creëer een veilig hoekje waar je kind zich helemaal op z’n gemak voelt.

Zorg voor geluid dat afleidt

Televisiekijken is een optie, maar het onweer kan ook juist afleiden van de tv. Het kan het gevoel geven dat je kind de tekenfilm of het televisieprogramma niet goed kan volgen door de lichtflitsen en bulderend geluid van de donder. Speel in dat geval een muziekje af, of laat je kind luisteren naar een luisterboek.

Oordopjes indoen

Soms kan het puur liggen aan het harde gerommel van de donder wat je kind onrustig en angstig maakt. Met oordopjes in wordt dat lawaai al een stuk minder overheersend.

Bang in het donker? 8 dingen die je kunt zeggen om je kind gerust te stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.