Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 6 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind discrimineert? Zo ga je er als ouder mee om

Er wordt soms gedacht dat kinderen zich nog niet bewust zijn van verschillende huidskleuren en daarom niet discrimineren, maar dat is niet helemaal het geval. Kinderen kunnen soms (zonder negatieve bedoeling) anderen discrimineren, of opmerkingen maken over hun huidskleur en afkomst. Wat doe je als je kind discrimineert?

En waarom discrimineert een kind eigenlijk?

Kinderen en verschillende huidskleuren

Baby’s vanaf negen maanden kijken al anders naar verschillende huidskleuren. Zij kunnen daarbij de emoties van personen met huidskleuren die ze beter kunnen zien, beter herkennen. Kinderen merken dus al van kleins af aan dat niet iedereen er hetzelfde uitziet. Niet alleen dat, maar kinderen krijgen iets later in hun leven ook onbewust mee dat sommige huidskleuren mooier, slimmer en beter zijn dan anderen. Prinsessen in sprookjesboeken of in films hebben bijvoorbeeld meestal standaard een witte huidskleur: iets waar kinderen dan compleet onbewust op jonge leeftijd al een conclusie uit kunnen trekken.

Sterker nog, als kinderen in een ‘poppentest’ de keus krijgen tussen een witte en zwarte pop, neigen ze meer naar de witte pop, ongeacht hun eigen huidskleur. Ook dit is zonder negatieve bedoelingen, maar ouders kunnen in dit stadium al wel een rol spelen om discriminatie op latere leeftijd te voorkomen. Bijvoorbeeld door al in de peuter -of kleuterleeftijd boeken, sprookjes, films, speelgoed en poppen met verschillende huidskleuren evenredig aan te bieden. En geef bovenal zelf het goede voorbeeld.

Help, mijn kind discrimineert iemand anders

Maakt je kind een discriminerende opmerking naar of over iemand anders? Dan kan je je als ouder een hoop dingen afvragen. Heb jij dit veroorzaakt? Komt dit écht uit de mond van mijn kind? Discrimineren is niet niks, en kan een hoop emotionele schade veroorzaken bij iemand die gediscrimineerd wordt.

Gelukkig is het vaak geheel onbewust en zonder nare bedoelingen als een kind voor het eerst iemand discrimineert. Wel is het dan belangrijk om hier gelijk iets over te zeggen op een rustig moment, op deze manier:

  • Leg uit dat iedereen, ongeacht zijn huidskleur van dezelfde waarde is.
  • Dat dit soort opmerkingen erg kwetsend en stressvol kunnen zijn voor het andere kind.
  • Vraag je kind om zich in de schoenen van de ander te plaatsen.
  • Toon interesse in waarom je kind zo over anderen denkt, zonder je kind daarbij te veroordelen of boos te worden. Je kind herhaalt simpelweg ook maar wat hij ergens anders heeft gezien, of handelt uit onbewuste vooroordelen.

Zo voorkom je dat je kind straks op latere leeftijd denkt dat het normaal is commentaar te leveren op andermans huidskleur, en het uitloopt op pesten.  Door er rustig samen over te praten, maak je je kind gelijk duidelijk dat het gedrag niet gewenst is en is het minder waarschijnlijk dat het zich in de toekomst (in ergere mate) herhaalt.

Inclusief speelgoed: dit is waarom een huidskleurig potlood niet bestaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.