Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 29 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo behoed je jouw kinderen voor alle drukte rondom de feestdagen

Zijn de uitgeholde pompoenen net weer opgeruimd, komt Sint Maarten alweer om de hoek kijken. Met lampionnetjes lopen kinderen zingend langs de deuren, op zoek naar het lekkerste snoep. En even later komt Sinterklaas het land binnenvaren met de stoomboot, alle Pieten en zijn paard Ozosnel. De Goedheiligman dropt z’n cadeaus en is weer weg naar Spanje. Dan wordt de kerstboom opgetuigd en komt kerstavond eraan, de kerstdagen en voor je het weet is het oudejaarsavond en dan start alweer een volgend jaar. Deze feestmaanden vliegen voorbij, maar gaan ook gepaard met heel veel overprikkelde kinderen (en ouders). Zo behoed je je kind voor die drukte rondom de feestdagen.

De drukte rondom de feestdagen

Met deze tips loods jij je kinderen zo relaxt mogelijk door die drukke maanden vol feestdagen heen.

Feestkalender samen maken

Kijk je kind reikhalzend uit naar het volgende feest en kan hij niet wachten tot het zo ver is? Begrijpelijk natuurlijk, het is ook hartstikke gezellig allemaal. En misschien ben je er zelf nog niet zo veel mee bezig, maar op school worden lampions gemaakt en wordt je kind voorbereid op het ophalen van snoepjes langs de deuren. En daarna gaan ze aan de slag met de komende feesten, dus vanaf nu is het een drukke en overweldigende periode voor je kind. Kindjes houden van voorspelbaarheid, jongere kinderen hebben nog geen tijdsbesef, maar vinden het wel fijn om concreter te weten waar ze aan toe zijn. Hang dan ook een feestkalender voor je kind op met daarop alle feestdagen die nog komen gaan en neem ‘m samen door. Die kunnen jullie ook zelf maken. Dit geef rust in de hoofd van je kind, en die van jou.

https://www.jmouders.nl/waarom-een-op-een-tijd-met-je-kind-belangrijk-is/

Pyjamadagen

Plan deze feestmaanden lekker veel pyjamadagen in. Het is toch koud en nat buiten, dus lekker een dagje binnen met het gezin zal je kind goed doen. Jullie kunnen wat bakken, puzzels maken of een spelletje doen. Dat zijn fijne, rustige momenten voor je kind waarop alle drukte van buitenaf even verdwijnt.

Een-op-een tijd

Plan ook een-op-een tijd in met je kind. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos of ga even langs de kinderboerderij op een zonnige winterdag. Dit maakt het hoofd van je kind leeg en zo kan het makkelijker ontspannen. Hier komen vaak ook fijne gesprekjes uit voort.

Wees zelf niet te druk

Plan zelf ook wat vrije dagen in tijdens de feestmaanden, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Je kinderen nemen deze stressvolle energie namelijk over en kunnen daar heel druk van worden. Of juist heel teruggetrokken. Rustige ouders is rustige kinderen. Doe de feestelijke boodschapjes op tijd (of laat ze lekker bezorgen) en houd het thuis vooral kalm.

Rustig naar bed brengen

Als je kind last heeft van de prikkels rondom de feestdagen kan het zijn dat hij of zij minder goed slaapt. Het is dan fijn voor je kindje als jij de tijd neemt om hem rustig naar bed te brengen. Geef een voetmassage of badder je kind voor het naar bed gaan. Knuffel nog even en blijf bij je kindje liggen tot het slaapt. Dit zal hem of haar goed doen.

Laat je kind zich overal thuis voelen

De feestdagen is een komen en gaan van mensen of misschien gaan jullie wel naar familie toe. Al die verschillende mensen en omgevingen kunnen nogal indrukwekkend zijn voor kleine kinderen. Zorg daarom altijd voor een ‘thuisvoel-pakketje’ voor je kind. Met een eigen knuffel, wat eigen speelgoed, speen, boek, muziek of waar je kind zich dan ook prettig en veilig mee voelt.

Deze 5 dingen helpen als je kind veel last heeft van spanning tijdens de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.