Redactie
Redactie Vrije Tijd 21 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 dingen helpen als je kind veel last heeft van spanning tijdens de feestdagen

De maand december is heel erg gezellig, maar ook heel erg druk. Voor ons volwassenen leveren de feestdagen vaak al stress op, maar wat dacht je van je kindje? Sinterklaas en kerst vlak na elkaar zorgt bij veel kinderen voor spanning rond de feestdagen. Met deze vijf tips kun je ze helpen dit te voorkomen.

Ergens in september liggen de winkels al vol met pepernoten, daarna begint het Sinterklaasjournaal, dan komen Sint en de Pieten cadeaus brengen en opeens zijn ze weer weg en staat de kerstboom opgetuigd. Dag Sinterklaasje, daahaag wordt per direct ingeruild voor Santa Claus is Coming to Town…

Spanning tijdens de feestdagen voorkomen

Heel verwarrend voor een kind en dat kan spanning rond de feestdagen opleveren. Dat uit zich in een humeurig, hangerig of huilerig kind (yep, de drie H’s die je vast nog kent van de sprongetjes), een peuter die niet meer wil eten of een kleuter die niet meer wil slapen. Dit kan je doen om je kindje relaxt die spannende feestdagen door te krijgen.

1. Maak de feestdagen voorspelbaar

Vertel je kind van tevoren wanneer welke feestdagen zijn en wat er dan gaat gebeuren. Maak bijvoorbeeld een aftelkalender voor je kindje, zodat hij precies kan zien welke dag het is en wat dat betekent. Vertel wanneer het kerstfeest op school is en wat er dan van hem wordt verwacht. En leg uit dat jullie op eerste kerstdag bij opa en oma gaan eten en dat er cadeautjes onder de kerstboom liggen en dat tweede kerstdag thuis gevierd wordt met lekker eten en een lange boswandeling.

2. Kijk en luister goed naar je kind

Sommige kinderen wordt de spanning net even te veel en dan worden ze ‘vervelend’. Houd dat goed in de gaten bij je kindje en praat erover met hem. Neem tijdens het avondeten de dag nog even door, zodat hij z’n prikkels kwijt kan en daarna lekker kan gaan slapen. Kijk ook of je routines aan kan houden, in ieder geval thuis.

3. Voldoende rustmomentjes

Deze dagen kosten veel energie, vanwege de routines die er opeens even niet zijn tot aan het heen en weer gesleep met je kind, van het ene kerstfeest naar het andere. Plan daarom voldoende rustmomenten in, een middagdutje kan best weer even. Of ga buiten lekker uitwaaien, dat levert nieuwe energie op.

4. Geef je kind de ruimte

Word niet boos als je peuter zomaar van tafel gaat tijdens het kerstdiner om met het nieuwe speelgoed te spelen. Je kan het hem moeilijk kwalijk nemen, toch? Geef je kind daarom een beetje de ruimte als het zich even terugtrekt om lekker rustig te spelen. Kan jij ook even genieten van je eten zonder de hele tijd op te hoeven letten.

5. Beperk het aantal feestjes

Een kerstdiner op school, liedjes en cadeautjes bij opa en oma, kerst vieren bij de sportvereniging en ook nog een keertje thuis: het is niet heel gek dat je kind niet meer weet wat hem te wachten staat. En dat dat spanningen oplevert. Houd dan zelf ook goed in de gaten welke feestjes er allemaal op de planning staan en of het echt nodig is om ze allemaal te bezoeken.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychogoed

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.