Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 28 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Met deze 7 tips organiseer jij een stressvrij etentje met kinderen

Een gezellig etentje organiseren met kleine kinderen erbij bezorgt menig moeder misschien al stress. Vaak kun je na afloop de spaghetti van je laminaat schrapen of de rijst uit het kleed pulken. Organiseer jij thuis een etentje met kinderen? Dan hebben wij zeven tips die je een handje kunnen helpen.

Stressvrij etentje met kinderen

Met deze tips voorkom je stress en een smeerboel. Sommige zijn trouwens ook erg handig als je uit eten gaat met je kids.

1. Zet de kids bij elkaar

Het is handig om de kids een eigen plekje te geven waar ze lekker hun gang kunnen gaan. Richt letterlijk een apart hoekje of een andere tafel voor ze in. Ideaal is een speciale kindertafel met stoeltjes. Als je dat ongezellig vindt, kun je ze ook bij elkaar aan het uiteinde van de tafel zetten.

2. Naamkaartjes op tafel

Maak zelf alvast een tafelschikking voor het etentje. Ook fijn als er onder het gezelschap mensen zijn die elkaar niet kennen. Bij binnenkomst is dan meteen duidelijk waar je gasten plaats kunnen nemen. Een gezellig etentje is namelijk vaak al geslaagd als iedereen met elkaar bij kan kletsen.

3. Geef de kinderen entertainment

De kinderen bezighouden terwijl anderen lekker een glaasje wijn drinken, is niet leuk. Gelukkig kun je zo ook entertainen door ze een activiteit te geven. Leg kleurplaten en potloden op tafel of bak van tevoren koekjes die ze kunnen decoreren.

4. Overdrijf niet met tafeldecoratie

Denk bij alles wat je op tafel zet, aan die maaiende kinderarmpjes. Misschien is dit niet de avond om je mooiste servies tevoorschijn te halen. Of die dure vaas met bloemen op tafel te zetten. Ook kaarsen op tafel zijn met (kleine) kinderen niet zo handig, dus beperk je sfeerlichtjes.

5. Geniet zelf ook een beetje

Probeer zelf ook van het etentje te genieten. Dat er hier en daar misschien iets misgaat in de keuken, valt anderen waarschijnlijk niet eens op. Probeer dus niet als een kip zonder kop in en uit de keuken te stuiven. Het is handig om van tevoren met je partner (of kinderen, als ze wat ouder zijn) een goede taakverdeling af te spreken.

6. Geef kinderen diepe borden

Veel kinderen vinden het moeilijk om netjes te eten. Je kunt ze een handje helpen door het eten in diepe borden te serveren. Hierdoor hebben ze letterlijk meer ruimte. Laat ze met een vork of lepel eten. Met kleine porties voorkom je ook dat het een smeerboel wordt.

7. De vieze man in het restaurant

De website ouders.nl heeft een leuke tip voor ouders, wanneer kinderen niet willen blijven zitten tijdens het eten. Centraal staat de vieze man in het restaurant. Om de beurt mag iemand vertellen wat deze vieze man allemaal doet. Boeren laten, schoenen uit, heen en weer lopen, eten met de handen, schreeuwen. Zorgt geheid voor een hoop lol. Bovendien leren ze zo direct wat je wel en niet mag doen in een restaurant.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.