Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 2 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: jongeren hebben behoefte aan bredere seksuele voorlichting op school

Sinds eind 2012 zijn scholen verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Toch blijkt uit recentelijk gepubliceerd onderzoek van Rutgers dat jongeren niet tevreden zijn over de seksuele voorlichting op school. Leerlingen geven seksuele vorming op school gemiddeld slechts een 5,8.

Uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat jongeren vinden dat de seksuele voorlichting op scholen nog op veel vlakken tekort schiet. Het gaat dan met name over gebrek aan praktische informatie en voorlichting over seksuele en genderdiversiteit. De taboe op praten over seksualiteit moet volgens hen worden doorbroken.

Bredere seksuele voorlichting

Hoewel er op scholen aandacht wordt besteed aan seksuele vorming blijkt uit het onderzoek dat dit nu nog vooral ingaat op het “biologie gedeelte”. Er wordt gepraat over eierstokken, soa’s en anticonceptie, maar aan andere zaken wordt weinig aandacht gegeven.

Een aantal belangrijk punten die leerlingen missen in de lesstof zijn:

  • De informatie over seksuele en genderdiversiteit. Er wordt niet diep genoeg ingegaan op zaken als homoseksualiteit en transseksualiteit. Het bestaan van bijvoorbeeld homoseksualiteit wordt nu slechts kort benoemd.
  • Ook mist er lesstof over hoe je met elkaar omgaat. Online én offline. In een relatie en tijdens de seks. Er wordt volgens de leerlingen te weinig verteld over seksuele wensen, grenzen, plezier in seks, sexting en onrealistische verwachtingen door porno.

Veilige omgeving

Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren het belangrijk vinden om een relaxte docent te hebben als het over dit onderwerp gaat. De docent moet open zijn, gemakkelijk over seksualiteit kunnen praten en bovendien moeten de leerlingen hem of haar kunnen vertrouwen. Een veilige sfeer blijkt uit het onderzoek cruciaal. Jongeren moeten zich in de klas vooral vrij en geaccepteerd voelen.

Daarnaast willen de jongeren graag op een afwisselende manier les krijgen over seksualiteit. Door middel van bijvoorbeeld discussies, anonieme vragenrondes, praktische opdrachten, het geven van tips, films en spel.

Campagne #kweetnie

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij het initiatief van staatssecretaris Blokhuis. Blokhuis wil het voor jongeren die twijfelen over hun seksuele geaardheid makkelijker maken om dit te bespreken.

Op social media werd daarom de #kweetnie in leven geroepen. Influencers als Jessie Maya en Rutger Vink vertelden op Instagram al hun verhaal met vermelding van deze hashtag. Daarnaast is er de vernieuwde website www.iedereenisanders.nl. Dit is een informatief platform voor jongeren waar ze ook anoniem ervaringen kunnen delen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.