Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 3 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Een goede reden om niet alles op het verlanglijstje van de kids te kopen

Besteden jouw kinderen in de weken voor de feestdagen ook zoveel aandacht aan het maken van een verlanglijstje? Dan is hier een reden om nog eens kritisch naar dat verlanglijstje voor Sinterklaas of de Kerstman te kijken. Kinderen die te veel speelgoed krijgen, zijn volgens onderzoek namelijk minder gelukkig.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen überhaupt minder gaan spelen. Met de feestdagen voor de deur is dat een bijzonder gegeven hè?

Viral verlanglijstje

Het verlanglijstje van een 10-jarige Amerikaanse ging vorige maand viral op Twitter.

@A_Johnson412 on Twitter

My 10 year old daughter must be out of her mind with this Christmas list ???

De vader van het meisje vond dat ze niet wijs was met deze ellenlange verlanglijst. Op het lijstje stonden onder andere een iPhone op en AirPods. Maar het meisje wilde ook kleren en een konijntje. Op social media vonden mensen het wensenlijstje bizar en hilarisch.

Misschien moet haar vader dit onderzoek eens onder de neus van zijn dochter schuiven, mocht ze weer eens een verlanglijstje maken. Te veel speelgoed is namelijk overweldigend voor kinderen en het leidt ze af.

Dit blijkt uit onderzoek van Michael Malone, professor aan de universiteit van Cincinnati. De professor ontdekte dat minder speelgoed leidde tot delen en samenwerking onder kinderen. Mooi toch? Kinderen die heel veel speelgoed hebben, zullen vaker in hun eentje spelen.

Betere schoolprestaties door minder speelgoed

Nog een reden, om niet alles op het verlanglijstje van je kind ook echt te kopen. Kinderen die minder speelgoed en elektronische devices hebben en meer tijd met hun ouders doorbrengen, blijken het beter op school te doen. Er gaat niks boven de aandacht van ouders. Ook de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen is er zelfs bij gebaat.

Dankbaarheid is een groot goed

Nog niet overtuigd? Onderzoek van de Amerikaanse Cornell University wees eerder al uit dat gevoelens van dankbaarheid en generositeit, voortkomen uit het ontvangen van ervaringen. En dus niet uit het krijgen van voorwerpen. Dankbaarheid ervaren leidt ook tot een gelukkig gevoel, een betere gezondheid en zelfs tot betere slaapkwaliteit!

Je kunt je dus het beste richten op het creëren van mooie momenten en herinneringen als gezin. Plan een gezellig dagje uit samen met je zoon(s) of dochter(s). Ga gezellig knutselen met elkaar op een regenachtige zondag, doe samen spelletjes of zoek de speeltuin op. Daar kan geen speelgoed tegen op!

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.