Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 3 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer is je kind gameverslaafd?

Een uur per dag, vier uur per dag, acht uur per dag of meer. Kinderen die opgaan in gamen verliezen al snel hun grip op de tijd. Dat hoeft niet per se problematisch zijn, maar dat zou het wel kunnen zijn . Wanneer is je kind gameverslaafd?

Wanneer is je kind gameverslaafd?

Sinds 2018 erkent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gameverslaving als een officiële verslaving. Destijds zijn er drie punten opgesteld waardoor een gameverslaving zich laat kenmerken. Je bent, volgens de WHO, gameverslaafd als je:

  • een gebrek aan controle hebt over hoeveel je gamet;
  • en je een voorkeur geeft aan gamen ten opzichte van andere activiteiten in je dagelijks leven;
  • en je blijft gamen, ook wanneer dat negatieve consquenties heeft.

Drie typen gamers

Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat er verschillende typen gamers bestaan. De meeste kinderen die gamen hebben nergens last van. Zij spelen voor hun plezier. Uit onderzoek door het Nederlands Jeugdinstituut uit 2017 blijkt dat 35 procent van de basisschoolleerlingen en ruim 27 procent van de twaalf- tot zestienjarigen in het voortgezet onderwijs dagelijks gamet. Als er gegamed wordt, besteedt elf procent van de twaalf tot zestien jarigen daar minstens vier uur per dag aan. In het basisonderwijs gaat het om negen procent.

Hannah’s zoon is autistisch én gameverslaafd: ‘Hij kan exploderen.’

Dan heb je een groep die af en toe een nachtje overslaat, huiswerk niet maakt of een vak niet haalt. Dat noemen we problematische gamers. Dat komt voor bij drie procent van de basisschoolleerlingen en bij vier procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs.

“Van problematisch gamen is in dit onderzoek sprake als leerlingen op vijf van de negen vragen in de vragenlijst ‘ja’ benatwoorden en als er daarnaast sprake is van ruzie of conflicten met anderen vanwege het gamen of verminderde interesse in andere bezigheden. Voorbeelden van vragen zijn: ‘Heb je je het afgelopen jaar rot gevoeld als je niet kon gamen?’ en ‘Heb je het afgelopen jaar games gespeeld om niet aan vervelende dingen te denken?'”, schetst het NJI.

De laatste groep ontspoort en raakt verslaagd. Deze kinderen vluchten in hun online wereld om de sores van alledag te ontlopen. Vrijwel altijd is er dan meer aan de hand: depressie, een autistische stoornis of een vervelende gebeurtenis.

Symptomen van een gameverslaafd kind

Gamen op zich is niet slecht, maar de eenzijdigheid ervan wel. Het gaat dus om, daar is ‘ie weer, balans. Als je kind niets anders meer doet dan gamen, dan doet het zich zelf te kort. Twijfel je of je kind gameverslaafd is? Dan kun je letten op de volgende symptomen:

  • Je kind verkiest gamen boven zijn andere hobby’s als voetbal of gitaarles. Check of hij nog naar zijn trainingen en lessen gaat.
  • Je kind sluit zich af van zijn vrienden. Ga na of hij nog afspreekt en praat met zijn vrienden.
  • Je kind haalt minder goede resultaten op school.
  • Je kind is geobsedeerd door een of meerdere games.
  • Je kind is bij het ontbijt of avondeten chagrijnig.
  • Zorg dat je weet wat er online gebeurt, veridep je in de virtuele speelwereld van je kind.

Onthoud: het gaat altijd om een combinatie van factoren.

Wil je checken of het gamen nog een onschuldige vrijetijdsbesteding is of toch uit de hand begint te lopen? De gamecheck op de Jellineksite of op Gameadviesopmaat.nl kan je daarbij helpen. Zit je meteen even sámen met je kind achter de computer.

Je kunt hier het uitgebreide verhaal over Marije en Céline lezen, allebei moeders van ‘gamejunkies’. 

Denk jij dat je gameverslaafd bent, of lijdt jouw leven onder je gamegedrag? Test je gedrag op Gameninfo.nl. Of neem contact op met de Gamen Infolijn (0900-1995).

https://www.jmouders.nl/tips-verslavingspsycholoog-voorkom-gameverslaving-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.