Redactie
Redactie Gedrag 11 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Kind geheim laten bewaren: zo weet je wanneer en hoe je dit het best voor elkaar krijgt

‘Ssst tegen niemand zeggen hoor!’ Je doet nog zo hard je best maar kinderen vertellen al gauw een geheimpje door. Toch kan het wel, het zit ‘m in het type informatie en vanaf welke leeftijd je van je kind kan vragen om een geheimpje te bewaren. 

Samen met je kind een geheimpje delen kan de band versterken. Het gaat dan wel om leuke geheimpjes zoals een verrassing voor Vaderdag of Moederdag. 

Dr Ann Lagges, een pediatrisch psycholoog, legt uit hoe en wanneer ouders dit het best kunnen aanpakken.  ‘Ouders kunnen proberen om kinderen onder de zeven jaar oud geheimen over feestjes en cadeautjes te laten bewaren. Maar verwacht niet dat je kind echt niks verklapt en wordt ook niet boos als dit gebeurt.’ Volgens Lagges kun je jonge kinderen alleen inlichten over leuke geheimen en verrassingen. ‘Jonge kinderen mogen ook geïntroduceerd worden aan het idee dat we soms bij spelletjes ook niet meteen alleen informatie delen en dat dit oké is.’

Geheimen bewaren lastig voor kinderen
‘Bij leuke dingen is het lastige voor kinderen vaak, dat het zo moeilijk is om het niet te verklappen. Dit komt doordat het nieuws zo leuk is. Kinderen delen graag leuke nieuwtjes met hun ouders. ‘

Er zijn ook situaties waarbij het beter is om een geheimpje niet met kinderen te delen. Lagges: ‘Bij serieuze informatie is het niet geschikt voor ouders om kinderen dan te vragen om een geheim te bewaren voor een van de ouders. Bij kinderen kan zo een loyaliteitsconflict ontstaan en het gevoel dat ze tussen beide ouders inzitten.’ Lagges: ‘Als een ouder bijvoorbeeld aan een kind vertelt dat hij of zij nog steeds rookt, terwijl de andere ouder moet denken dat dit niet het geval is, ontstaat er een intern conflict. Vooral als de andere ouder vraagt: ‘Denk jij dat papa/mama nog rookt?’ Het arme kind weet dan niet wat hij moet doen’, aldus Lagges.

LEES OOK: 9 signalen dat je kind liegt of het gedrukt staat

Dit is wanneer je een kind kunt vragen om een geheim te bewaren

-Als het gaaat om een verrassing of een cadeautje
-Tijdens een spelletje als daarvoor een geheimpje bewaard moet worden
-Als de achtergehouden informatie er niet voor zorgt dat een of beide ouders boos worden of zich verraden voelen
-Als de omstandigheden niet zorgen voor stress bij een kind. Ook leuke geheimen kunnen onder bepaalde omstandigheden zorgen voor stress bij een kind. 

 Bron: Fatherly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.