Redactie
Redactie Social media 11 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze documentaires mag je niet missen als ouder

Door: Maaike Kooijman

Netflix staat vol grappige of romantische series en films, en de kans is groot dat je niets liever wilt dan even op bed ploffen en je hersenen uitschakelen als de kids dan éindelijk in bed liggen.  Maar die tijd kun je af en toe ook gebruiken om je visie te verbreden of wat meer te leren. Over kinderen, bijvoorbeeld. Deze 8 documentaires zijn aanraders voor jou als ouder!

1. Babies
‘Babies’ geeft een inkijkje in de opvoeding in verschillende delen van de wereld. De documentaire volgt vier baby’s in hun eerste jaar: één in Namibië, één in Mongolië, één in Japan en de laatste in de VS. Niet alleen interessant om de culturele verschillen te zijn, maar het is ook nog eens een vrolijke film. 
 
> Bekijk ‘Babies’ op iTunes of Google Play  
 
2. The beginning of life
‘The beginning of life’ is geen docu, maar een informatieve serie. Extra lang dus! Ik zes afleveringen van zo’n drie kwartier word je meegenomen in de ontwikkeling van jonge kinderen: de leerfasen, het belang van interactie tussen volwassenen en kinderen, de uitdagingen van het ouderschap en noem maar op. 
 
 
> Bekijk ‘The beginning of life’ op Netflix
 
3. American promise
De docu ‘American promise’ gaat over twee zwarte families in Amerika, die allebei een zoontje hebben. Zij hebben hun leven twaalf jaar lang gefilmd, en in het resultaat zie je hun struggles met onder andere ras, educatie (als één van de weinige zwarte kinderen op een prestigieuze ‘witte school’) en opvoeding. 
 
> Bekijk ‘American promise’ op iTunes of Google Play
 
4. Daughters of destiny
‘Daughters of destiny’ volgt vijf arme meisjes uit India, die op kostschool Shanti Bhavan zitten. De school geeft gratis onderwijs aan de allerarmsten, om hen toch een goede toekomst te geven. In vier afleveringen van elk een uur zie hoe de meisjes worden opgeleid, maar ook moeten kiezen tussen verwachtingen van familie en gemeenschap, en hun eigen dromen. Mooi kijkje aan de andere kant van de wereld.
 
> Bekijk ‘Daughters of destiny op Netflix
 
5. Miss Representation
En nog één voor degenen met een dochter: ‘Miss Representation’ behandelt hoe meisjes al vroeg worden geconfronteerd met het beeld van vrouwen in de media. Het gaat altijd over seks en uiterlijk, en dat heeft best wel wat impact. Een eye-opener in het opvoeden en omgaan met media.
 
 
> Bekijk ‘Miss Representation op iTunes
 
6. The mask you live in
Ook jongens hebben echter te maken met stereotypen en verwachtingen van de maatschappij, en dat is precies waar ‘The mask you live in’ over gaat. De documentaire behandelt het beeld van mannelijkheid in Amerika, en hoe jongens daaronder lijden. 
 
> Bekijk ‘The mask you live in’ hier op iTunes of Google Play
 
7. Audrie & Daisy (Netflix Original)
Natuurlijk hoop je dat je kinderen nooit te maken krijgen met seksuele intimidatie, maar het is misschien wel goed je te realiseren wat de gevaren zijn van internetpesten. In ‘Audrey & Daisy’ worden twee tieners aangerand door hun zogenaamde vrienden en online vernederd, wat de twee meisjes brengt tot zelfmoordpogingen. Heftig, maar wel goed om te zien.
 
> Bekijk ‘Audrie & Daisy’ op Netflix
 
8. Trophy kids
Tot slot nog een heftige film over hoe de opvoeding vooral níet moet: ‘Trophy kids’. De docu gaat over ouders van kinderen die goed zijn in sport, en hoe zij ontzettend veel druk op hun kroost leggen. Must-see!
 
> Bekijk ‘Trophy Kids’ hier op iTunes of Google Play

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.