Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat kan je doen als je merkt dat je kind homoseksueel is?

Je kent je kind als geen ander, dus het is ook helemaal niet gek als jij er – misschien nog wel eerder dan je kind – achter komt dat hij of zij homoseksueel is. Kan óf moet je in dat geval iets doen voor je kind? Of doe je helemaal niets?

Op deze manieren kan je iets voor je kind betekenen als je er achter komt dat hij of zij homoseksueel is

Misschien heb je het altijd al aangevoeld, door kleine signalen die je opvielen. Of kom je er op een andere manier achter, plotseling, zonder dat je eerder iets doorgehad hebt. Iedereen gaat hier anders mee om, maar dit zijn dingen die je kán doen als je merkt dat je kind homoseksueel is.

1. Maak het bespreekbaar

Het fijnste wat je voor je kind kan doen is om onderwerpen als homoseksualiteit bespreekbaar te maken, zonder druk te leggen op je kind. Praat erover op een luchtige manier waaruit je laat blijken dat je er open voor staat en dat het niet minder normaal is dan heteroseksualiteit.

Neem natuurlijk het hele gezin hierin mee. Zo’n gesprek kan je bijvoorbeeld beginnen naar aanleiding van een nieuwsbericht over het onderwerp, of een coming out van een beroemdheid of rolmodel.

2. Laat je kind zichzelf zijn

Door je kind in een veilig omgeving op te laten groeien waarin niets abnormaal is, kan hij of zij opgroeien tot zichzelf. En dat is het mooiste wat je je kind mee kan geven. Zo bouwt hij of zij zelfvertrouwen op en steun je hem in al zijn keuzes.

3. Steun je kind in alle opzichten

Je steunt je kind al door te vertellen dat je trots op hem bent, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Dat je van hem houdt of door een compliment te geven. Zo zorg je ervoor dat je kind weet dat hij of zij veilig is bij jou en zijn verhaal kwijt kan, als hij of zij daar zelf aan toe is.

4. Ga samen het gesprek aan

Als je denkt dat het nodig is, bijvoorbeeld als je ziet dat je kind het er (of ergens) moeilijk mee heeft, kan je voorzichtig het gesprek aangaan. Het is wel zo dat pubers het waarschijnlijk lastig vinden om überhaupt over dit soort onderwerpen te praten met hun ouders.

Respecteer het ook als je kind ervoor kiest om hier (op dit moment) niet over te praten. Je kan het eventueel later nog eens proberen en anders komt je kind er uiteindelijk zelf wel mee.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.