Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Luistert je kind niet goed? Dit zou een reden kunnen zijn

Heb je het gevoel dat je kind niet goed naar je luistert, maar weet je niet waarom dit zo is? Of denk je dat hij het expres doet, niet naar je luisteren, en heb je daarom geen idee meer hoe je dit moet aanpakken?

Er zijn verschillende redenen waarom kids niet naar hun ouders luisteren. Vaak gaat het om het ontdekken van grenzen en kijken ze hoe ver ze kunnen gaan. Toch zijn er ook andere redenen te noemen waardoor je kind niet naar je luistert.

Kind luistert niet

Kijk maar eens of de volgende redenen op jou van toepassing kunnen zijn.

1. Je gebruikt te veel woorden

Met alle goede bedoelingen wil je graag aan je kind uitleggen wat je van hem wilt en waarom je dat wilt. Hierdoor kan je te veel woorden gebruiken en snapt je kind eigenlijk helemaal niet wat je nou aan hem vraagt. Als hij dan dus niet doet wat je zegt, lijkt het voor jou alsof je kind niet luistert. Probeer in een zin, met zo min mogelijk worden aan hem te vragen wat je van hem wilt en kijk of dit helpt.

2. Je zegt dingen op een geïrriteerde toon en bekritiseerd

Omdat je kind niet luistert, raak je geïrriteerd, maar als je daardoor op een boze toon dingen van je kind verwacht, zal hij juist het tegenovergestelde doen of zelf ook boos worden. En al helemaal als je hem daarbij ook nog eens bekritiseerd. Probeer daarom rustig te blijven en op een rustige toon dingen van hem te vragen, kijk hem daarbij aan en raak hem ook even aan zodat je zeker weet dat de boodschap over komt.

3. Je verwacht te veel

Je kind is misschien nog te jong om te doen wat jij van hem vraagt of hij weet nog helemaal niet hoe het moet of wat je bedoelt. Dan is het dus niet zo dat hij niet luistert, maar eigenlijk geen idee hebt waar jij het over hebt. Je verwacht misschien te veel van je kind.

4. Je geeft je kind geen keuze

Je wilt vooral dat je kind doet wat jij zegt, maar dit komt totaal niet over. Dit kan komen omdat je geen keuze geeft aan je kind, waardoor hij het gevoelt heeft niks zelf te kunnen bepalen. Geef daarom altijd twee keuzes, maar wel met twee uitkomsten waar jij blij van wordt.

5. Je kind is met iets bezig

Kinderen kunnen zich heel goed concentreren en dus kan het zo zijn dat je al drie keer iets aan je kind gevraagd hebt en hij nog niet geluisterd heeft. Irritant, maar je kind heeft je gewoonweg niet gehoord. Loop even naar hem toe, raak hem aan en maak contact terwijl je het nog een keer vraagt.

6. Je bent zelf met iets anders bezig

Je bent bezig en roept naar je kind dat hij iets moet doen, maar vervolgens luistert hij niet. Dit komt waarschijnlijk omdat je niet direct contact met hem maak. Probeer dan ook altijd even oogcontact te maken en vraag dan rustig wat je van hem wilt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Very well family

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.