5x manieren om lezen leuk te maken voor kinderen met dyslexie
Lezen en dyslexie gaat niet zo goed samen, omdat een kind met dyslexie vaak moeite heeft met het begrijpen van een tekst. Meestal lezen deze kinderen langzaam en kost dat ze veel inspanning. Je kunt je dus wel voorstellen dat lezen voor kinderen met dyslexie niet echt leuk is. Om je kind toch te stimuleren om af en toe eens wat te lezen, hebben we vijf manieren op een rij gezet die lezen leuk maken voor kinderen met dyslexie.
Zo maak je lezen leuk(er) voor je kind met dyslexie
Veel lezen is namelijk belangrijk, want hoe meer en vaker een kind leest, hoe beter het uiteindelijk gaat lezen. Dat maakt het natuurlijk ook leuker. Ook draagt lezen bij aan de woordenschat van een kind. Leoniek Janssen Steenberg, dyslexiecoach en ervaringsdeskundige, zegt hierover: “Het is niet zo dat alle kinderen met dyslexie lezen niet leuk vinden, maar het kost ze vaak enorm veel energie.” Daarom zetten we samen met haar tips op een rij om lezen leuker te maken voor een kind met dyslexie.
Lees samen (voor)
Samen lezen is leuk voor je kind en zorgt ook nog eens voor wat quality time samen. Lees bijvoorbeeld om de beurt een bladzijde voor en bespreek het verhaal daarna nog even. “Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, want ‘s avonds heeft je kind al zijn of haar energie al verbruikt en dat maakt het lezen er niet gemakkelijker op. In de avond kun je natuurlijk nog wel voorlezen aan je kind.”
Plezier boven foutloos lezen
Benadruk tijdens het lezen vooral dat je kind er plezier in mag hebben. Foutloos en snel lezen is dan niet zo belangrijk. Vergroot daarom het zelfvertrouwen van je kind wanneer het leest, door een compliment te geven over het harde werk dat je kind verricht. Foutjes hoef je niet te benoemen en zegt vooral niet: ‘kijk eens goed wat daar staat’, want waarschijnlijk ziet je kind door zijn of haar dyslexie niet dat het iets verkeerd leest. Herhaal de zin goed of laat het even gaan en zorg ervoor dat je kind geniet van het verhaal. Laat het leesniveau ook even los en ga liever op zoek naar boeken die de interesses van je kind wekken.
Wacht tot je kind om hulp vraagt
Geef je kind het vertrouwen dat het zelf de woorden foutloos kan lezen, door niet in te grijpen wanneer je kind vastloopt met lezen. Dit daagt je kind uit om zelf tot de oplossing te komen en zo leert het dat het jou niet nodig heeft om een tekst te lezen. Lukt het toch niet, dan kun je je kind natuurlijk altijd weer even op weg helpen, maar het liefst pas wanneer het daar zelf om vraagt.
“Vraag ook aan je kind wat het fijn vindt: wel of niet gecorrigeerd worden. Sommige kinderen vinden het juist wel fijn als je ze verbetert. In het nieuwe schooljaar kun je deze informatie ook meteen aan de juf of meester doorgeven. Dan weten zij precies wat de behoeftes van je kind zijn en hoeven ze dat zelf niet meer te achterhalen.”
Lezen of luisteren?
Een luisterboek kan voor een kind met dyslexie heel fijn zijn. Het geeft wat meer rust, omdat je kind zich niet zo hoeft in te spannen met lezen, maar het krijgt wel de woordenschat en zinsopbouw mee. Of je laat je kind een luisterboek luisteren, terwijl het zelf meeleest in het boek. Als het nodig is, zet je het luisterboek iets langzamer.
Zo’n luisterboek kan net een extra zetje zijn voor je kind om wat makkelijker mee te lezen. “Via een app van de bibliotheek kan elk kind gratis boeken beluisteren. Deze leuke app, Yoleo, staat boordevol luisterboeken van elk niveau. Je kind kan daarmee veel meer opgaan in het verhaal, zonder dat het te veel energie kost. Ook ideaal voor in de zomervakantie. Bevalt het? Dan is dit ook weer een goede tip om mee te geven aan de juf of meester in het nieuwe schooljaar.”
Lezen leuk maken met boeken met veel afbeeldingen
Sommige kinderen schrikken af van een witte bladzijde vol tekst. Als dat bij jouw kind zo is, kies dan eens voor een boek met minder tekst en lekker veel afbeeldingen. Denk aan een stripboek of een verhaal waar veel illustraties bij staan. Dat leest makkelijker weg en zorgt voor leesplezier en zelfvertrouwen. “Spelenderwijs leren is heel fijn voor een kind met dyslexie. Dat kan ook al door de verpakkingen van de hagelslag te lezen, daar staan vaak raadsels op. Of ga samen bakken en laat je kind voorlezen wat jullie moeten doen.”