Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Scheiden 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Je kind missen na een scheiding: hoe ga je daarmee om?

Wanneer je kinderen na een scheiding voor het eerst bij de andere ouder zijn, kan dit heel veel gevoelens losmaken. Je kind missen na een scheiding is misschien wel het meest pijnlijk. Hoe ga je daarmee om?

Wanneer je als ouders uit elkaar gaat, betekent dit in de meeste gevallen een omgangsregeling. De kinderen zullen af en toe bij de andere ouder zijn en je kunt ze dan even niet dichtbij je hebben.

Gemis na een scheiding

Het is heel normaal dat je jouw kinderen mist na een scheiding. Maar hoe ga je daarmee om?

1. Acceptatie

Ten eerste is het missen van je kind na de scheiding heel normaal. Hoewel het ontzettend pijnlijk is, hoort het er helaas wel bij. Het is een ontzettend verdrietig gevoel, maar doet je ook realiseren hoeveel je van je kinderen houdt. Hoe moeilijk het ook is: probeer het gevoel te accepteren. Laat het verdriet en gemis toe en onthoud dat het nieuw is en je ook moet wennen aan dit gevoel. De tijd zal een stuk helen en je zult op een gegeven moment ook wennen aan dit gemis.

2. Zoek afleiding

Het helpt om voor jezelf een planning te maken als de kinderen er niet zijn. Wanneer je geen plannen hebt en weinig afleiding, zal het gevoel misschien heftiger zijn. Spreek af met vrienden, familie of schrijf jezelf in voor een leuke cursus. Ga nieuwe dingen doen, ontmoet nieuwe mensen of leer iets nieuws.

3. Delen

Je bent niet alleen. Er zijn ontzettend veel ouders die dit gevoel van het missen van een kind na een scheiding zullen herkennen. Zoek lotgenoten of deel het met vrienden of familie. Praat erover en blijf er niet alleen mee zitten.

4. Benutten

Hoe lastig het ook zal zijn, maar probeer het positieve van de situatie in te zien. Dit zal, zeker in het begin, heel ingewikkeld zijn. Toch zijn er ook voordelen aan de situatie. Probeer dit te zien en daar gebruik van te maken. Je hebt eindelijk even echt tijd voor jezelf. Houd een grote schoonmaak in huis, ga lekker sporten, maar gebruik de tijd ook om jezelf op te laden. Een scheiding kost ontzettend veel energie. Neem je rust, slaap eens lekker uit en zorg extra goed voor jezelf.

5. Voel je niet schuldig

Tot slot is het heel belangrijk dat je jezelf niet schuldig gaat voelen over de situatie. Natuurlijk heb je als ouders een aandeel in de scheiding, maar jullie hadden allemaal ook het liefst gehad dat het anders was gelopen. Je doet je best en het is nooit jouw schuld. Voel je overigens ook niet schuldig als je juist even geniet van de rust en de tijd voor jezelf. Ook dit is heel normaal en juist heel goed. Je kind heeft er ook niks aan dat jij niet gelukkig bent en jezelf het niet gunt om van je eigen tijd te genieten. Wanneer jij gelukkig bent en opgeladen, heeft jouw kind daar ook het meest aan als je ze weer fijn bij je hebt.

Dit zijn de effecten van een scheiding op jouw kind, volgens een psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.