Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo onthoud je kind zijn adres en telefoonnummer: 4 tips

Een straatnaam, een huisnummer en een tiencijferig telefoonnummer onthouden is een hele klus voor een kind. Toch kan het in sommige situaties hartstikke handig zijn als je kind jouw telefoonnummer kan opdreunen. Daarom vier tips waardoor je kind zijn adres en telefoonnummer kan onthouden.

Je kind kwijtraken in een druk pretpark, op het onoverzichtelijke strand of bij een toeristische trekpleister, zoals de toren van Pisa? Dat is al snel een nachtmerrie, voor zowel ouder als kind. Daarom is het handig om je kind te trainen op zelfredzaamheid. Dat kun je op verschillende manieren doen. Eén van die manieren is om je kind zijn adres en telefoonnumer te laten onthouden.

Adres en telefoonnummer onthouden: tips voor je kind

Maar hoe leer je je kind om zijn telefoonnummer en adres te onthouden? Onthoud bij ieder tip: herhaling is de kracht van de boodschap wordt ook wel gezegd. Om écht te blijven hangen, moet een boodschap meerdere keren aankomen bij de ontvanger, in dit geval jouw kind. En fun fact: als je een boodschap binnen 30 seconden herhaalt en daarna 30 seconden lang je ogen horizontaal heen en weer beweegt, wordt informatie beter in je geheugen opgeslagen.

1. Klappen voor applaus

Maak van je adres en telefoonnummer een liedje en klap met je handen mee voor een ritme. Beweging is een geweldige manier om kinderen te helpen bij het verbinden van wat ze leren.

2. Remix een liedje

Kies het favoriete liedje van je kind of een ander pakkend nummer en verander de lyrics in het adres en telefoonnumer. Iedere ochtend een paar keer zingen (en misschien ook optreden?) en voilà, locked in the mind forever. 

3. Memory game

Toegegeven, deze tip is voor het gevorderden niveau. Maar als je zeker wil weten dat je kind jouw telefoonnummer onthoudt, dan is dit een goede test. Schrijf elk cijfer van je telefoonnummer op een aparte notitiekaart. Schud ze door elkaar en laat je kind proberen ze op volgorde neer te leggen. Op deze manier zíet je kind de nummers, in plaats van alleen te horen.

4. Een creatief rollenspel

Print het toetsenbord van een mobiele telefoon dat op de jouwe lijkt (al werkt een speelgoedtelefoon ook). Laat je kind oefenen met het intoetsen van je nummer. Verdubbel de inzet door te doen alsof je een pizzeria bent en vraag je kind op welk adres de pizza bezorgd moet worden.

Om te voorkomen dat je je kind kwijtraakt en om je kind snel terug te vinden, kun je hier uitgebreide tips lezen. Een van die tips is om je kind een GPS-horloge te laten dragen. De vraag naar deze gadget is sinds de verdwijning en moordzaak van de 9-jarige Gino uit Zuid-Limburg flink toegenomen. Met zo’n horloge kun je de locatie van je kind in de gaten houden. Toch waarschuwt opvoeddeskundige Krista Okma: “Een GPS-horloge is natuurlijk niet iets wat veiligheid kan garanderen. Het is vooral belangrijk dat je tegen je kinderen zegt dat ze niet met vreemden mee moeten gaan.” Wat helpt is om hele duidelijke afspraken met je kind te maken. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Kind kwijt? Met deze tips en tricks vind je je kind makkelijk terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.