Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 13 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie is Huggy Wuggy: dit is het verhaal achter deze nieuwe trend onder kinderen

Huggy Wuggy en Kissy Missy: namen die schattig klinken, maar iets minder schattig zijn, zo blijkt. Enige tijd geleden zag J/M Ouders-redacteur Laurien Bleeker deze doodenge knuffeltrend in haar Instagram-stories verschijnen. Met nog trauma’s vers in haar geheugen aan die ene keer dat ze Chucky keek als kind, kreeg ze meteen de bibbers van deze ‘knuffel’.

Voor mij hoort een knuffel knuffelachtig te zijn en geen monster met te lange slungelige armen en benen en een creepy mond vol vlijmscherpe tanden. Toch schijnt dit een nieuwe rage te zijn onder kinderen. Even googelen op Huggy Wuggy knuffel en een groot online warenhuis staat er vol mee. De omschrijving? ‘Dit is een schattig spelpersonage, kinderen zullen van hem houden’. Eh, oké?

Wie is Huggy Wuggy?

Natuurlijk wilde ik er meer over weten, want no way dat zo’n eng beest mijn huis in komt. Maar voordat mijn zesjarige kleuter aan mijn been hangt met de wens naar zo’n knuffel, moet ik wat meer achtergrondinformatie hebben. Want ja, de reden “Ik vind ‘m eng”, gaat er bij mijn zoontje helaas niet meer in. Meer argumenten om dit beest niet in huis te krijgen zijn dus nodig.

Een bloeddorstige moordknuffel

Het karakter Huggy Wuggy komt uit een horror-game, Poppy Playtime (8+). De blauwe pop was een schattig knuffeltje, maar werd door experimenten een bloeddorstige moordenaar. In het spel moet hij de speler vermoorden. Dat is voor mij al een grote rode vlag, maar oké. Hoe komt dit ‘knuffelbeest’ dan terecht bij (nog) jongere kinderen?! Dat hebben we te danken aan de fanbase van Huggy Wuggy. Het wezen met de scherpe tanden komt namelijk terug in vele TikTok video’s. Vaak knuffelt hij daarbij iemand, bijvoorbeeld zijn jongere (en net zo eng uitziende, maar wel roze) ‘zusje’ Kissy Missy en bijt vervolgens haar hoofd eraf.

Of het TikTok-filmpje wat staat onder #cartoon waarbij Huggy Wuggy zijn zusje doodmaakt door haar in een ruimte te laten met een pan op het vuur waardoor de keuken in brand vliegt… Zeer gewelddadig en not so cute dus. Een van de versjes die Huggy in je oor fluistert wanneer hij je een knuffel geeft is: “My name’s Huggy Wuggy, sharp teeth leave you bloody, don’t you ever call me ugly, hug me ’til you die.” Ook niet zo heel lief…

https://youtu.be/EdzANDg2vfM

In Engeland zijn ouders al gewaarschuwd voor deze trend. Daar is al gezien dat kinderen het karakter na gaan doen, door elkaar heel stevig te omhelzen en kwaadaardige dingen in elkaars oor te fluisteren. Kinderen krijgen namelijk zonder dat ouders het weten deze ‘knuffelvideo’s’ onder ogen, doordat de fanbase ermee los gaat. Er zijn zelfs Peppa Pig filmpjes op YouTube Kids waarin Huggy Wuggy opeens verschijnt. Dus als je peuter ‘s nachts totaal overstuur iets roept over een blauwe knuffel met scherpe tanden die Peppa en George opeet, dan weet je waar het vandaan komt…

Huggy Wuggy is een kwaadaardige knuffel

Oké, zo’n knuffel op zich kan misschien niet zo veel kwaad. Toch is het verhaal erachter ietwat zorgwekkend, nietwaar? Ik heb aan mijn kleuter een plaatje van Huggy Wuggy laten zien (met een waarschuwing vooraf over Huggy’s uiterlijk) en gevraagd of hij dit wezen kende. Hij vertelde me dat een paar kinderen uit groep drie met zo’n knuffel rondlopen, maar dat hij niet weet wat het voor iets is. De tanden vindt hij eng, maar verder vindt hij het beest wel schattig eruit zien. Ik heb hem maar niet verteld wie (of wat) Huggy Wuggy eigenlijk is, want dan heb ik vannacht de poppen aan het dansen.

Bloody Knuckels is de nieuwe (gevaarlijke) TikTok-trend onder kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.