Janneke Juffermans
Janneke Juffermans School 13 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

11 ideeën om je kind voor te bereiden op de brugklas

Voor veel ouders komt het er bijna aan: een kind in de brugklas. Een spannende, nieuwe fase voor je kind: op de basisschool waren ze de oudsten van de school, nu worden ze ineens ‘brugpiepers’. Straks gaan ze met een zware rugzak naar school, hebben ze stapels boeken naast je bureau. En: nieuwe klasgenoten, (veel) meer huiswerk, andere leraren. Dat is flink wennen! Met deze 11 ideeën lukt het om je kind voor te bereiden op de brugklas.

Kom maar op met die brugklas!

Misschien is het voor jou ook een beetje spannend. Als je meerdere schoolgaande kinderen hebt, zul je dit vooral bij de oudste en de jongste het sterkste ervaren. Een nieuwe fase betekent ook dat je afscheid neemt van een tijd die voorgoed achter je ligt. En ja, daar word je soms weemoedig van.

Een goede voorbereiding kan voor je kind én voor jou een hoop spanning wegnemen. Daarom: 11 ideeën om je kind voor te bereiden op de brugklas.

1. Zorg voor een leuke en geschikte werkplek.

Overleg met je kind hoe jullie de slaapkamer het beste kunnen inrichten hiervoor: waar komt het bureau, waar komen de boeken? En als het niet in de slaapkamer kan, denk dan na wat dan een rustige plek kan zijn om huiswerk te maken en te leren voor proefwerken.

2. Koop wat nieuwe kleding waar je kind zich prettig in voelt.

Dit kan helpen om je zelfverzekerd te voelen en dus makkelijker contact te leggen met nieuwe klasgenoten. Dit is vooral belangrijk als je kind ertegenop ziet om in een nieuwe klas te beginnen, bijvoorbeeld wanneer het nare ervaringen heeft opgedaan op de basisschool.

3. Ga samen naar de winkel om schoolspullen te kopen.

Schriften, een agenda, een etui, een andere schooltas, kaftpapier – er moet veel worden aangeschaft voor de middelbare school. Meestal krijg je een lijst van school om af te strepen wat je kind precies nodig heeft. Check bijvoorbeeld goed of je kind zelf een agenda moet aanschaffen of dat de school een eigen agenda heeft. Let erop dat de kwaliteit van de rugzak goed is, want er komen véél boeken in te zitten. Ook moet er minimaal A4 of een laptop in passen. Kaft de boeken samen en bekijk ze vast, dan krijgt je kind vast een idee van de nieuwe vakken.

5 tips om je kind goed voorbereid aan Engels in de brugklas te laten beginnen

4. Oefen de route naar school.

Of je kind nu op de fiets gaat of met het openbaar vervoer, het is belangrijk dat de route al bekend is vóór de eerste schooldag. Misschien kan je kind samen met een klasgenoot van de basisschool gaan of met iemand uit de wijk. Stem daar dan op tijd mee af.

5. Een smartphone.

Heeft je kind er nog geen, dan is dit het moment. Als middelbare scholier is een smartphone bijna onmisbaar: om te kunnen appen met klasgenoten (mailen is ouderwets, zal je kind je op het hart drukken), en om het rooster, het huiswerk en de cijfers te checken op Magister (de app die veel scholen gebruiken).

6. Houd in je eigen agenda rekening met de start van het schooljaar.

Plan de avonden en weekenden niet vol en zorg dat er in de eerste weken zo mogelijk iemand thuis is als je kind uit school komt. Je brugklasser kan dan even praten over de dag, je kunt helpen om het huiswerk te plannen of om te overhoren.

Je kind zal in de eerste weken – zeker tot de herfstvakantie – flink moeten wennen en zal vaak moe en chagrijnig zijn. Zie bankhangen na een uitputtende schooldag zoveel mogelijk door de vingers, maar help je kind om weer nieuwe energie te krijgen.

Neem de tijd voor dingen waar je kind altijd al plezier aan beleefde, zoals voorlezen of samen voetballen. Vertrouwde gewoontes zijn nu extra belangrijk. Houd ook rekening met gesprekjes over school. Als je tiener niet zo mededeelzaam  is, verzin dan slimme vragen om hem of haar er toch over te laten praten.

7. Bespreek belangrijke zaken regelmatig.

Het is slim om, al voordat het schooljaar is begonnen, al te bespreken hoe jullie het gaan doen met zaken als bedtijd, huiswerk maken, schermtijd, tas inpakken. Ga hier regelmatig over in gesprek.

8. Laat het schoolritme al in de laatste week van de zomervakantie beginnen.

Op tijd naar bed gaan en op tijd opstaan. Zo is je kind uitgerust en is het al gewend aan het nieuwe ritme.

9. Maak een plan.

Wanneer je kind vervelende ervaringen op de basisschool heeft opgedaan en extra opziet tegen de brugklas, maak dan samen een plan voor deze nieuwe start. Hoe zou je kind een goede en zelfverzekerde indruk kunnen maken? Hoe maak je nieuwe vrienden? Hoe presenteer je je? Hoe reageer je op plagerijen of uitdagende opmerkingen? Oefen hier thuis al een beetje mee.

10. Als je al kinderen in de hogere klassen van de nieuwe school kent

Laat je kind daar dan eens mee praten. Zij kunnen vertellen hoe het er op school aan toe gaat en hoe een schooldag eruit ziet. Zo’n gesprekje neemt alvast wat spanning weg: je kind kent nu in elk geval íemand.

11. Sluit de basisschoolperiode af met een mooi ritueel

Om je kind voor te bereiden op de brugklas, is het ook fijn om de tijd ervoor af te sluiten. Neem ze mee op een bijzonder uitje, organiseer een feestje, of maak een stedentrip – net wat binnen je mogelijkheden ligt.

5x de meest voorkomende valkuilen voor ouders die een tiener opvoeden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.