Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Emoties 1 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je kind voor veel dingen bang is?

Angsten komen bij veel kinderen voor. Het hoort bij de ontwikkeling van een kind. Wel is het zo dat het ene kind eerder bang is dan het andere kind. Is jouw kind vaak bang en angstig? Hieronder hebben we een aantal tips voor je die je kunt toepassen.

Bij de verschillende ontwikkelingsfases waar je kind doorheen gaat, horen ook verschillende angsten. Een baby kan bijvoorbeeld bang zijn voor hard geluid en heeft verlatingsangst. Peuters en kleuters kunnen bang zijn in het donker of denken dat er spoken en monsters bestaan. Kinderen op de basisschool en middelbare school kunnen op hun beurt bang zijn om te falen of bang zijn om iemand te verliezen.

Tips om je kind minder bang te maken

Hieronder hebben we zes handige tips voor je klaarstaan die je kunt gebruiken als je kind angstig is. Op deze manier kun je erger voorkomen.

1. Neem de angst serieus

Voor jou kan de angst van je kind overdreven lijken, maar voor je kind kan het heel heftig zijn. Het is daarom belangrijk om de angst serieus te nemen, maar maak de angst niet te groot. Dit kan namelijk averechts werken.

2. Goede voorbereiding

Wanneer je kind snel bang is in nieuwe situaties, dan is het goed om je kind van te voren te vertellen wat er gaat gebeuren. Gaat je kind bijvoorbeeld naar een nieuwe school en is het bang om geen nieuwe vrienden te krijgen? Praat dan over deze spannende gebeurtenis, stel je kind gerust en vraag duidelijk naar de gevoelens van je kind.

3. Neem je kind mee

Voor sommige kinderen is het fijn als je meegaat naar spannende gebeurtenissen. Het is niet erg om je kind bij de hand te pakken en hierin te begeleiden. Zo kan je kind wennen aan de situatie en zal het de volgende keer minder bang zijn. Benoem positieve punten

Als je kind iets gaat doen waarvoor het bang is dan is het belangrijk om ook de positieve punten te benoemen. Benoem wat je kind kan overwinnen of wat voor nieuws hij of zij kan leren. Op deze manier kijkt het met meer vertrouwen naar de situatie en zo zal je kind steeds minder bang worden.

4. Kleine stappen

Is je kind erg angstig in een bepaalde situatie? Voor het ene kind is het goed om het gewoon te doen, maar voor het andere kind is het beter om iets te doen in kleine(re) stappen. Op deze manier krijgt het kind meer vertrouwen en dat is nu net wat je wil bereiken.

5. Aanmoediging

Benader iets spannends als iets positiefs en moedig je kind aan wanneer het bang is. Steun je kind, wees trots op de stappen die het zet en deel af en toe een compliment uit. Hierdoor zal je zien dat het zelfvertrouwen groeit en je kind minder angstig wordt.

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.