Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 12 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Waarom je kind pas met zwemdiploma C veilig alleen kan zwemmen

Vroeger haalden we ons A-diploma en soms het B-diploma, maar die tijden zijn veranderd. Met een land vol water heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid bepaald dat kinderen pas met zwemdiploma C veilig alleen kunnen zwemmen. Dat geldt voor zwembaden en buitenwater, exclusief de zee.

Geadviseerd wordt dus om kinderen het complete Zwem-ABC te laten halen. Pas dan beheersen kinderen de vaardigheden voor een zwembad met glijbanen en recreatieplassen of meren zonder stroming. Zwemdiploma A en B worden gezien als tussenstappen naar het complete Zwem-ABC.

Dit houdt het complete Zwem-ABC in

Je kind voldoet dus pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid, geadviseerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid, als het zowel zwemdiploma A, B én C gehaald heeft.

Wat kan je kind met zwemdiploma A?

Gaat je kind voor het eerst op zwemles rond de leeftijd van 4,5 à 5 jaar dan leert het te zwemmen in een rustig zwembad zonder attracties. Vaardigheden die je kind leert zijn: verschillende zwemslagen zoals schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook leren kinderen tijdens de zwemles om zich onder water te oriënteren en vervolgens ergens doorheen te zwemmen. Na een val in het water met kleren aan kan je kind zichzelf redden met zwemdiploma A. Ook kan je kind hierna drijven op buik en rug en watertrappelen. Vooral wordt aangeleerd dat je kind zich vertrouwd voelt in het water.

Wat kan je kind met zwemdiploma B?

Zwemdiploma A is een opstap naar zwemdiploma B. Met het B-diploma beheerst je kind de vaardigheden om veilig te kunnen zwemmen in een zwembad met attracties zoals een glijbaan, een wildwaterbaan en een stroomversnelling. Zowel boven als onder water kan je kind zich goed oriënteren. Bovendien kan je kind een lange afstand zwemmen met een van de vier zwemslagen geleerd tijdens de zwemdiploma A-lessen. Je kind kan duiken, naar de bodem zakken en watertrappelen met armen en benen tegelijk. Dit is een opstap naar zwemdiploma C.

Wat kan je kind met zwemdiploma C?

Pas na het behalen van zwemdiploma C heeft je kind het complete Zwem-ABC binnen. Dat betekent dat het dan in staat is om veilig te zwemmen in een zwembad met attracties en in open buitenwater zonder stroming of golven. De zee hoort hier dus niet bij, maar wel een meer of recreatieplas. Je kind kan nu lange afstanden zwemmen met een of meer van de vier zwemslagen die eerder geleerd zijn. Het kan zichzelf redden na een val in het water en zelfstandig uit het water klimmen. Bovendien heeft je kind een zeer goede conditie wanneer het zwemdiploma C behaald. Ook kan je kind met kleren aan naar een drijvend voorwerp zwemmen en hierop uitrusten op de rug drijvend. Kortom: je kind voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Belangrijk: kies voor een zwembad met licentie voor erkende diploma’s

Helaas kan iedereen in Nederland zwemles geven en een diploma uitschrijven. Maar met een zwemdiploma zonder licentie voldoet je kind alsnog niet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Gelukkig zijn er genoeg zwemscholen die wel de Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben. Deze zwemscholen hebben zwemjuffen en -meesters die gediplomeerd zijn en in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag. Bovendien blijven ze bijgeschoold. Dit wordt ook elk jaar opnieuw en onafhankelijk getoetst per zwembad door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze zwembaden mogen de erkende Nationale Zwemdiploma’s uitgeven. Sommige zwemscholen hanteren een volgsysteem zodat je na elke les de vorderingen van je kind kan bijhouden.

Doorgaan voor zwemdiploma C

Wie A zegt, moet ook B én C zeggen. Niet elk kind is dol op zwemles, ook al houdt het misschien wel van water. Toch is het dus heel belangrijk voor de veiligheid van je kind om het ook zwemdiploma C te laten halen. Gelukkig doen kinderen hier vaak een stuk sneller over dan bijvoorbeeld de tijd die het kost om het A-diploma te halen. Even doorzetten dus en daarna flink blijven oefenen zodat je kind de vaardigheden niet verleerd.

Linda, moeder van Lou (7): “Ik wist oprecht niet dat er een Zwem-ABC bestond. Tenminste, ik wist niet dat dit de norm is om een kind veilig alleen te laten zwemmen. Zelf heb ik alleen mijn A- en B-diploma, maar ik zie nu al dat mijn zoontje tijdens de A-zwemlessen veel meer leert dan wat ik kan. Hij houdt heel veel van het water en is een echte waterrat, maar zwemles vindt hij niet zo leuk. Toch stimuleren we hem om zijn diploma’s te halen, want we gaan ook graag dagjes weg of op vakantie dichtbij het water. Na elke les complimenteren we hem over zijn inzet en doorzettingsvermogen. En we hebben hem beloofd dat hij iets voor zichzelf mag uitzoeken wanneer hij zijn diploma’s heeft gehaald, dat werkt voor hem ook om toch even door te gaan met de lessen.”

Zo lang doet een kind gemiddeld over het halen van zwemdiploma A (en dan ben je er nog niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.