Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouderschap 11 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Meer kinderbijslag? Zoveel ontvang je als ouder in 2024

Het leven wordt steeds duurder en ook kinderen zijn niet goedkoop. Het kan daarom als ouder financieel best zwaar zijn. Gelukkig helpt de overheid een handje mee en heb je als ouder, ook in 2024, weer recht op de kinderbijslag.

De kinderbijslag is een bijdrage in de kosten voor het verzorgen van kinderen en krijg je als ouders tot je kind achttien jaar is.

‘Iedere ouder heeft er recht op’

In Nederland heeft iedere ouder recht op kinderbijslag. Het inkomen is hierbij niet belangrijk en iedere ouder krijgt dus evenveel. Het is een vast bedrag per kind en hoeveel geld je precies ontvangt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Ook als je meerdere kinderen hebt, ontvang je voor elk kind kinderbijslag.

Kinderbijslag aanvragen

Wanneer je kind geboren is doe je als ouder aangifte van de geboorte bij het gemeentehuis. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt hier een melding van. Vervolgens krijg je van de SVB een bericht met meer informatie over hoe je de kinderbijslag kunt aanvragen. Hierna wordt dit in gang gezet en ontvang je als ouder kinderbijslag. Naast biologische ouders, hebben ook ouders met pleegkinderen, geadopteerde kinderen en stiefkinderen recht op kinderbijslag.

De kinderbijslag wordt na afloop van elk kwartaal uitbetaald. Dit jaar is dat op 2 april, 1 juli, 1 oktober en 2 januari 2025. Wanneer je de eerste keer kinderbijslag krijgt, hangt af van de geboortedatum van je kind.

Kinderbijslag in 2024 verhoogd

Goed nieuws! De kinderbijslag is dit jaar hoger uitgevallen dan in 2023. Dit is hoeveel je in 2024 als ouder ontvangt per kind.

Leeftijd kindEerste kwartaal 2024Tweede kwartaal 2024
 0 tot en met 5 jaar€ 279,49€ 279,49
 6 tot en met 11 jaar€ 339,38€ 339,38
12 tot en met 17 jaar€ 399,27€ 399,27
Bron: Sociale Verzekeringsbank

Dubbele kinderbijslag

Wanneer er hoge kosten zijn voor het kind, is het mogelijk om dubbele kinderbijslag te ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer je kind niet thuis woont vanwege een opleiding (in het buitenland) of omdat hij of zij ziek of gehandicapt is. Wel moet je minimaal 1.358 euro per kwartaal besteden aan het verzorgen van je kind.

Ook wanneer je kind wel thuis woont maar intensieve zorg nodig heeft, is dubbele kinderbijslag een mogelijkheid.

Eenoudergezinnen hebben het lastig

De kinderbijslag is een gift voor iedere ouder, wat een grote hulp kan zijn bij de opvoeding van je kinderen. Toch heeft de een het meer nodig dan de ander.

Ondanks dat het Nederlands Jeugdinstituut meldt dat het aantal huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens daalt, is er een groep die het, als het op de financiën aankomt, zwaarder heeft.

Eenoudergezinnen met thuiswonende minderjarige kinderen hebben namelijk het hoogste risico op armoede. 11,2 procent van alle gezinnen had in 2022 een inkomen onder de lage-inkomensgrens. En 220 duizend minderjarige kinderen leefden in 2022 in een huishouden met een laag inkomen.

Er is vaak sprake van ‘stille armoede’ wat betekent dat het voor de buitenwereld niet zichtbaar is dat mensen niet of bijna niet rond kunnen komen. Een sociaal vangnet, zoals de kinderbijslag, is dan ook essentieel voor deze ouders.

Toenemend risico op armoede onder miljoenen kinderen in de EU: hoe zit dit in Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.