Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Plotselinge toename in aantal kinderen met acute hepatitis

Afgelopen dagen kwam naar buiten dat er sprake is van een plotselinge toename in het aantal kinderen dat acute hepatitis krijgt. Het RIVM heeft artsen en zorgverleners daarom gevraagd alert te zijn op kinderen met symptomen van een acute leverontsteking. Eerder deze week sloegen de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsorganisaties al alarm.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen komen plotseling meer gevallen voor van jonge kinderen met vooralsnog onverklaarbare acute leverontsteking (hepatitis). De ziekte kan ernstig zijn, soms is zelfs een levertransplantatie nodig.

Acute hepatitis

Artsen en onderzoekers in diverse landen zoeken naar een verklaring voor een opvallende stijging van het aantal jonge kinderen met acute hepatitis. In Nederland zijn in de eerste maanden van dit jaar vier jonge kinderen zo ziek geworden van zo’n leverontsteking dat een levertransplantatie noodzakelijk was, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) desgevraagd weten aan ANP. “Normaal gebeurt dat ongeveer vier keer in een heel jaar”, zegt een woordvoerder van het instituut.

De grote vraag is of dit een statistisch toeval kan zijn, of dat er een achterliggende oorzaak is. Die is vooralsnog niet gevonden. Gegevens over iets minder ernstige gevallen in Nederland zijn nog niet voorhanden. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is momenteel bezig die te verzamelen, vertelt voorzitter Károly Illy. Hij heeft er enkele dagen geleden de achterban over gemaild en verwacht op zijn vroegst eind deze week een beter beeld te hebben. “We willen weten hoe dit zit. Is het toeval of het topje van de ijsberg?”

Andere landen

Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland komt acute hepatitis momenteel vaker voor. Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste aan de bel getrokken over een opvallend hoog aantal gevallen. Daar zijn in korte tijd 74 gevallen van acute hepatitis geconstateerd bij jonge kinderen.

Daarom doet ook het RIVM intussen onderzoek naar mogelijke oorzaken. “We houden dit nauwlettend in de gaten, ook in internationaal verband.” De Nederlandse onderzoekers werken hierin samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die laatste instantie meldde dinsdag dat ook in Denemarken, Spanje en Ierland een stijging te zien is van het aantal acute gevallen, vooral onder kinderen van tussen de 2 en 5 jaar.

Leverontsteking

Hepatitis is een ontsteking van de lever. De aandoening bestaat in diverse vormen. Vaak is een specifiek hepatitisvirus de oorzaak, maar volgens de ECDC is hier geen sprake van de virale vorm. Het wetenschappelijke tijdschrift Science meldde onlangs dat in het Verenigd Koninkrijk de helft van de zieke kinderen positief testte op een adenovirus. Dat is een verkoudheidsvirus. Hoe een mogelijk verband precies in elkaar zou kunnen steken, is vooralsnog onduidelijk.

Symptomen hepatitis

Kinderen met hepatitis die zich melden bij de dokter doen dat vaak met de volgende symptomen:

  • Overgeven,
  • Geelzucht, hierbij kleurt de huid en het oogwit geel.
  • Buikpijn
  • Misselijk
  • Grieperig
  • Sufheid
  • Stollingsproblemen, die bijvoorbeeld voor spontane blauwe plekken of een bloedneus kunnen zorgen.

Kleine checklist: een ziek kind, wanneer ga je naar de huisarts?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.