Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Laat ik mijn tiener naar de populaire Netflix-serie Élite kijken?

We kunnen tegenwoordig alweer van het vijfde seizoen van Élite genieten. Menig tiener is fan van de Netflix-serie waarin het leven van een aantal rijke tieners gevolgd wordt. Denk aan Gossip Girl, maar dan nét een tikkie heftiger. De grote vraag is dan ook: laat ik mijn tiener naar Élite kijken?

Laat ik mijn tiener naar Élite kijken?

Als jij je kinderen naar Euphoria laat kijken, zul je Élite waarschijnlijk geen probleem vinden. In de serie komen namelijk herkenbare thema’s aan bod. Iedere ouder die daar wat twijfels over heeft, zal dan ook even verder willen lezen.

Élite draait om een groepje Spaanse studenten op een elitaire middelbare school. Toch zijn de personages op z’n zachts uitgedrukt alles behalve inspirerend. De karakters zijn verwend, kil, berekenend en alleen maar bezig met zichzelf.

In de Spaanstalige serie staat een moordzaak centraal waarbij de kijker door middel van flashbacks meegenomen wordt in een spannend verhaallijn. Niets mis mee, zou je denken. Maar toch komen er heftige scènes in voor. Naast moord dealen de personages met drugs en seks. Vreemdgaan en grof taalgebruik lijkt wel normaal, en het gedrag dat de personages vertonen wil jij gegarandeerd niet terug zien bij jouw tiener. De aanbevolen leeftijd van Élite ligt volgens Netflix bij 16 jaar en ouder.

Praat met je tiener

Wanneer jij de thema’s die in Élite voorbij komen heftig vindt, betekent het niet meteen dat jij je kind hoeft te verbieden om te kijken. Jij kent je tiener het beste, en door middel van goede gesprekken kun je erachter komen hoe (en óf) je kind beïnvloed wordt door de serie. Het is namelijk bewezen dat het gedrag van kinderen beïnvloed kan worden door media. Zowel de positieve als negatieve karaktereigenschappen van personages kunnen worden overgenomen.

Is de populaire serie Euphoria geschikt voor tieners?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.