Redactie
Redactie Vrije Tijd 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Kinderen en Sint Maarten: 4x wat doe je met al dat snoep?

Vanavond is het weer zover: Sint Maarten! Kinderen doen hun stinkende best om tijdens hun wandeling langs de deuren met mooi versierde lampionnen de leukste Sint Maarten liedjes te zingen. In ruil voor een hele berg met snoep natúúrlijk…

Maar wat doe je als ouder met ál die snoepjes die je kind heeft verzameld? En waarom komt de traditie eigenlijk vandaan?

Wat is Sint Maarten?

Sint Maarten is oorspronkelijk een bedelfeest. Dit feest is vernoemd naar Martinus van Tours, een ridder die op een koude dag vol sneeuw zijn cape aan een arme man gaf. De ridder werd hierdoor een heilige en sinds die dag liepen arme kinderen langs de deuren om te bedelen. Zij vroegen om eten en snoep om zo de winter te overleven. Tegenwoordig gaan alle kinderen langs de deur, om via Sint Maarten liedjes en eigen lampionnen snoep te verzamelen.

Wat doe je met al dat snoep?

Heel leuk, een wandeling met gezellige liedjes en mooie lampionnen: maar voor veel kinderen is het een topsport om zoveel mogelijk snoep te verzamelen én op te eten. Wat kun jij hier als ouder mee doen? Deze vijf tips helpen je verder!

1. Spreek met je kind af hoeveel snoep hij per dag mag eten

Stop al het snoep in een trommel en maak duidelijke afspraken wanneer je kind op een dag een snoepje mag. Deze trommel gaat ver uit het zicht van je kind en komt maar één of twee keer op een dag tevoorschijn.

2. Ruil het snoep in voor iets gezonds of leuks

Heeft je kind heel veel snoep gekregen en vind je dat echt niet verantwoord? Maak dan de afspraak dat je – een deel van – het snoep omwisselt voor een leuk cadeau of een gezonde variant die je kind ook lekker vindt. Dat scheelt weer een hoop tandartsbezoekjes… Zelf kun je ook het goede voorbeeld geven door zakjes popcorn of fruit uit te delen.

3. Laat je kind eerst goed avondeten voordat hij op pad gaat

Koop jij altijd meer boodschappen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat? Dat is precies hetzelfde met kinderen als ze met een lege maag op pad worden gestuurd. Zorg er daarom voor dat je kind een goede avondmaaltijd heeft gehad, zodat hij onderweg minder gaat snoepen.

4. Spreek af bij welke deuren je kind langs mag gaan

Laat je kind alleen bij bekende mensen aanbellen en spreek af dat ze minstens twee of drie liedjes gaan zingen. Hiermee beperk je het aantal deuren en zorg je ervoor dat je kind meer tijd per deur kwijt is. Dat scheelt weer een hoop lading met zoetigheid…

https://www.jmouders.nl/knutselideeen-donkere-dagen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.