Laura Saija
Laura Saija Gezondheid 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kinderen in Nederland kampen steeds vaker met overgewicht

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal kinderen met overgewicht in Nederland gestegen. In 2014 had 15 procent van de 2- tot 25-jarigen overgewicht, terwijl dit percentage in 2022 was gestegen naar 17 procent.

Ook kampt één op de vier jongvolwassenen in Nederland met overgewicht, waarbij bij 7 procent zelfs sprake is van ernstig overgewicht of obesitas.

Kinderen vaker overgewicht

Het lijkt erop dat de herkomst en het opleidingsniveau van de ouders een belangrijke rol spelen bij obesitas. Kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond, hebben drie keer zo vaak obesitas in vergelijking met kinderen van ouders met een hbo- of universitaire studie. Bovendien is (ernstig) overgewicht vaker aanwezig bij kinderen met minstens één ouder met obesitas.

Opleidingsniveau en herkomst

Ook blijkt dat jongeren tussen de 2 en 25 jaar met een niet-Europese herkomst vaker overgewicht hebben, namelijk 24 procent. Bij jongeren met een Nederlandse herkomst ligt dit percentage op 15 procent. Er zijn geen significante verschillen gemeten tussen jongens en meisjes. Beide geslachten hebben ongeveer even vaak te maken met overgewicht.

Onvoldoende beweging

Uit het onderzoek van het CBS kwam ook naar voren dat een aanzienlijk deel van de jongeren met overgewicht onvoldoende lichaamsbeweging krijgt. Met name jongeren tussen de 12 en 18 jaar met overgewicht voldoen het minst vaak aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, namelijk 29 procent. Volgens deze richtlijn is het goed voor kinderen tot 12 jaar om dagelijks minstens een uur aan ‘matig intensieve inspanning’ te besteden, zoals fietsen en wandelen.

Beweegrichtlijnen

Voor kinderen van vier tot achttien jaar gelden volgens de Gezondheidsraad de volgende algemene beweegrichtlijnen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Elke dag minstens een uur besteden aan matige tot intensieve inspanning, zoals wandelen of fietsen. Meer is natuurlijk beter.
  • Minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Denk aan intensieve sporten zoals voetbal en hardlopen. Ook dansen, springen en traplopen horen hierbij.
  • Voorkom stilzitten, zoals bij televisie kijken.

Monique’s zoon Jimmy (13) heeft overgewicht: ‘Ze denken dat wij elke dag patat eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.