Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderen op school les geven in empathie? Denemarken doet het

Kinderen hebben steeds minder empathie, zo blijkt uit onderzoek. Ze blijken zich minder goed in te kunnen leven in de emoties van anderen dan vroeger. Gelukkig hebben ze hier in Denemarken een ‘medicijn’ tegen ontdekt: een uurtje kletsen met een plakje cake erbij.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan in Amerika onder 14.000 studenten is gebleken dat jongeren nu 40 procent minder empathisch zijn dan hun leeftijdsgenoten in de jaren ’80 en ’90. Geen goed nieuws, schrijft opvoedingsexpert en psycholoog Michele Borba in haar boek ‘Unselfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our-All-About-Me World. Want opkomend narcisme en vermindering van empathie spelen waarschijnlijk een rol bij de toename aantal depressies en mentale problemen onder kinderen.

Empathie uurtje

In Denemarken hebben ze niets met een ‘all-about-me world’. Al vanaf eind 19e eeuw krijgen de kinderen doen ze daar op alle scholen wekelijks  een uurtje aan ‘empathy building’ tijdens ‘Klassen Tid’ (klassentijd). Deze les is in 1993 zelfs door middel van een wet vastgelegd, zodat elke school het wel moet toepassen. Tijdens ‘Klassen Tid’ praten kinderen van 6 tot en met 16 over persoonlijke problemen of over issues die in de groep spelen zoals pesten.

“We proberen met de hele klas alle verschillende invalshoeken te bekijken en tot een oplossing te komen,” zeg Iben Sandalhm, voormalig lerares en co-auteur van The Danish Way of Parenting – What the happiest people in the world know about raising confident, capable kids.

Cake

Sandalhm heeft als voormalig juf goede herinneringen aan deze uurtjes in haar klas. Het doel is om een gezellig sfeertje te creeëren in de klas, waarin iedereen zich prettig en veilig voelt. Zodat iedereen zijn hart kan luchten en er van gedachten gewisseld kan worden. Om het extra gezellig te maken, bakken de kinderen zelf een chocoladecake, die onder het praten – en vooral ook luisteren! –  wordt opgegeten.

Gedrag aanleren

Of een uurtje praten en een lekker stukje cake kinderen echt empathischer maakt, is niet onderzocht. Maar hé, Denemarken staat bekend als een van de gelukkigste landen ter wereld. Bovendien is de gedachte dat empathie net als wiskunde en spelling aangeleerd moet worden, misschien helemaal niet zo gek. “Als we willen dat onze kinderen vriendelijk zijn en aan anderen denken, moeten we hen dat gedrag ook aanleren”, vindt Sandalhm.

Misschien een goed idee om dit uurtje ook op Nederlandse scholen in te voeren? Met een plakje cake erbij natuurlijk!

Rekening houden met anderen, zo leer je dat aan je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.