Julia van Buuren
Julia van Buuren Autisme 25 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Loyaal en eerlijk: hier blinken kinderen met autisme in uit

De wereld kan soms lastig zijn voor kinderen met autisme. Zo vinden ze het bijvoorbeeld lastig om sociaal contact te leggen en weten ze niet goed hoe ze met veranderingen moeten omgaan. Ze hebben een andere manier van denken en dat is ook iets positiefs.

Ondanks dat het aan de buitenkant vaak niet te zien is, beleven kinderen met autisme de wereld op een andere manier.

Autisme bij kinderen

Mensen met autisme verwerken door hun stoornis prikkels anders en hebben moeite met sociale interactie. Ze ervaren zintuiglijke prikkels heftiger en vinden het lastig om met onverwachte situaties om te gaan. Ze kunnen zich lastig inleven in anderen en hun gedrag kan daardoor afwijken.

Positieve eigenschappen van kinderen met autisme

Desalniettemin bezitten kinderen met autisme ook veel positieve eigenschappen. Zo laat onderzoek zien dat ze analytisch zo sterk zijn dat ze vaak patronen zien die andere mensen niet ontdekken. Hierdoor kunnen ze onder andere sneller complexe problemen oplossen.

Dit zijn nog meer positieve eigenschappen die kinderen met autisme bezitten.

Disclaimer: ieder kind is uniek, daarom zal ook niet ieder kind met autisme (volledig) aan deze eigenschappen voldoen.

1. Oog voor detail

Geen enkel detail ontgaat een kind met autisme. Alles valt ze op, hoe groot of klein het ook is.

2. Eerlijk

What you see is what you get. Kinderen met autisme hebben geen verborgen agenda en zeggen eerlijk wat ze vinden. Ondanks dat dit soms wat hard kan overkomen, weet je precies wat je aan ze hebt.

3. Loyaal

Ze zijn erg gehecht aan de mensen die dichtbij hen staan en geven vaak veel om hun familie en vrienden. Ze vinden eerlijkheid meestal ook erg belangrijk in deze relaties.

4. Passie

Wanneer ze iets gevonden hebben wat ze interessant vinden, groeit dit al snel uit tot een passie waar ze binnen de kortste keren alles over weten. Mede dankzij hun hoge concentratie hebben ze binnen no-time een eigen expertise.

5. Goed geheugen

Ook onthouden ze veel, vooral als het over een onderwerp gaat waar ze in geïnteresseerd zijn. Feitjes, specifieke jaartallen of historische gebeurtenissen? Ze noemen ze vaak zo op, terwijl de meeste mensen dagen in hun geheugen moeten graven.

6. Onafhankelijk

Als laatste ervaren ze de wereld op een andere manier en doordat ze zich moeilijk kunnen inleven in anderen, volgen ze al snel hun eigen weg. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen denkwijze aanhouden en veel minder last hebben van groepsdruk.

Zo kun je met je kind over zijn of haar autisme praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.