Redactie
Redactie Opvoeden 6 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Gelukkig opvoeden met Hygge: zó doen de Denen dat

Ouders en kinderen in Denemarken zijn het meest gelukkig, blijkt uit het wereldgeluksonderzoek van de Verenigde Naties. Ter vergelijking: Nederland staat op de zevende plaats in deze lijst. Hoe doen die Denen dat toch? Eigenlijk héél simpel: met hygge.

De heersende gedacht in Denemarken is dat gelukkige kinderen ook weer gelukkige ouders worden. En om van die gedachte werkelijkheid te maken, staat hygge bovenaan de to-dolijst van de Denen: het Deense woord voor ‘gezelligheid’. Kinderen wordt van jongs af aan al geleerd hoe belangrijk het is om vaak af te spreken met familie en vrienden. Het zit zó in de opvoeding gebakken, dat hygge eigenlijk geen zelfstandig naamwoord meer is, maar een werkwoord: ‘Kom je vanavond langs om met ons te hygge?’.

Zelf aan hygge doen

Tijd doorbrengen met elkaar, zijn de toverwoorden. Dat krijgen we er in Nederland toch ook met de paplepel ingegoten? Misschien wel, maar in Denemarken gaat het nog een stapje verder en wordt het belangrijker gevonden. Er bestaan zelfs basisregels om hygge zo goed en ontspannen mogelijk met je gezin, familie en vrienden uit te voeren. Om zelf ook aan hygge te doen, hoef je geen enkeltje Denemarken te boeken. Want eigenlijk is het simpel toe te passen, waar dan ook en door wie dan ook.

1. Zet alle telefoons, tablets en apparaten uit

Geef aandacht aan elkáár en laat social media, WhatsApp en online spelletjes maar even een tijdje voor wat het is.

2. Géén negativiteit

Volgens de Denen blijft de sfeer het meest relaxed als je niet klaagt, oordeelt of opschept. Ook praten over de stress die je hebt, hoort niet bij hygge. Het gaat er juist om dat je samen helemaal tot rust komt.

3. Lekker eten en drinken

En nee, dan hebben de Denen het niet over healthy snacks en groene thee. Maar: snoep, taart, koffie, chocolademelk! Gezond doen, doe je maar weer na de hygge.

4. Steek gezellig – hygge – kaarsen aan

Knus, warm én gezellig!

5. Doe het sámen

Laat bijvoorbeeld niet slechts één iemand hollen om iedereen te voorzien van een drankje. Bied hulp aan. Van teamwork, word je volgens de Denen blij.

6. Vertel grappige, lieve en opbeurende verhalen aan elkaar

Over die keer dat jullie helemaal in een deuk lagen om (n)iets, of samen iets bijzonders deden.

7. Praat niet over gevoelige onderwerpen

Je vermijd alles wat ook maar iets van discussie aan zou kunnen wakkeren. Geen politiek dus, en opvoeding misschien maar ook niet.

8. Spelletjes spelen

Of het nu een bordspel, kaartspel of potje voetballen is: typisch hygge! Je geniet van het moment en bent samen leuk bezig. Denen zijn overigens ook fan van samen zingen. En laat dat nou iets zijn waar veel kinderen dol op zijn.

9. Realiseer je dat je maar even samen bent

Natuurlijk is tijd voor jezelf óók belangrijk. Hygge hoeft dan ook niet lang te duren. En juist omdat het maar voor even is, is het extra bijzonder. Haal dus alles eruit wat erin zit.

Lees ook:

Opvoeden: deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.