Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 24 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Merel: ‘Mijn broer slaat door met zijn prestatiedrang in de opvoeding van zijn kinderen’

Natuurlijk voedt iedereen zijn kinderen anders op en kan je het niet altijd met elkaar eens zijn. Zo vindt Merel het verschrikkelijk dat haar broer zijn kinderen elke dag extra taal- en rekenoefeningen laat doen na schooltijd: “Elke dag moeten ze een uur lang oefeningen van hem doen. En dat komt voort uit zíjn prestatiedrang.”

Merel (30): “Nu ik zelf een baby heb gekregen, kan ik meepraten over het moedergevoel of de gevoelens die ouders hebben naar hun kinderen toe. Het verantwoordelijkheidsgevoel, je snel schuldig voelen, alles goed willen doen voor je kinderen, ervoor zorgen dat je kinderen tevreden zijn. Ik snap dat je het beste wil voor je kind, maar ik vind dat mijn broer hierin doorslaat.

Mijn broer is een paar jaar ouder dan ik en heeft twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Hartstikke leuke en lieve kids, doen het prima op school en ze hebben veel vriendjes om mee te spelen. Ze zijn ook heel netjes en nou ja, gewoon leuke kinderen. Mijn broer en ik zijn hetzelfde opgevoed, maar op de een of andere manier heeft hij altijd prestatiedrang gehad. Ik heb dat niet zo, ik doe vooral liever wat ik leuk vind en waar ik blij van word.

Zijn kinderen lijden onder zijn prestatiedrang

Maar ik merk die prestatiedrang nu misschien nog wel meer bij hem dan vroeger. Of misschien is het competitiegedrag, ik weet het niet zo goed. In ieder geval roept hij meteen dat zijn kinderen rond die leeftijd allang door sliepen, als ik trots vertel dat onze Fos een nachtje doorgeslapen heeft. Zo’n type is hij dus. En ik merk dat zijn kinderen eronder te lijden hebben en dat vind ik echt heel erg.

Zijn kinderen, een jongen van 8 en een meisje van 6, doen het prima op de basisschool. Ze halen goede resultaten en staan nergens een onvoldoende voor. Als ik aan ze vraag wat ze het leukste vinden, dan roept de ene gym en de ander knutselen. Geweldig om te zien hoe die ogen gaan sprankelen als ze daar over vertellen. Maar als ik ze vraag wat ze minder leuk vinden en waarom, dan noemen ze beide rekenen. Want dit moeten ze thuis ook al zo vaak doen. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik dat het van hun basisschool moest. Maar toen bleek dat ze van mijn broer ook thuis rekenoefeningen moeten doen. Dus na een hele dag op school waar ze al genoeg leren, moeten ze thuis ook beide nog een uur oefeningen doen. Elke dag. Pas daarna mogen ze spelen…

Mijn broer vindt namelijk dat ze na de basisschool naar het vwo moeten en alles wat daaronder zit is niet goed genoeg voor ze. Ze moeten presteren en de beste zijn in rekenen, maar ook in taal en andere vakken. Ik wist niet wat ik hoorde! Elke dag zit hij met ze aan tafel om oefeningen te doen, vaak boven het niveau van wat ze ‘moeten kunnen’ op die leeftijd. Natuurlijk hebben die kinderen daar helemaal geen zin in en levert het regelmatig strijd op. Maar hij zegt gewoon tegen ze dat ze niet mogen spelen voordat ze hun oefeningen doen. Dit komt voort uit zijn prestatiedrang en dat vind ik heel erg.

Ik ben voor zijn kinderen opgekomen

Ik ben voor ze opgekomen en ben het gesprek aangegaan met hem en zijn vrouw. Heb geprobeerd uit te leggen dat dit juist averechts kan werken, dat de kinderen zo faalangst kunnen ontwikkelen of dat ze straks nog een hekel krijgen aan school en zich af gaan zetten. En natuurlijk heb ik gezegd dat het ook gewoon niet nodig is, ze leren op school precies wat ze nu ‘moeten kunnen’ en dat doen ze ook gewoon goed. Maar dat krijg ik er niet in bij hem. Hij zegt gerust tegen me dat ik daar nog helemaal niks over kan zeggen omdat ik de ervaring nog niet heb. En zijn vrouw heeft er niet echt een mening over. Die ziet ook wel dat de kinderen het niet leuk vinden, maar ze zegt dat dat er ook een beetje bij hoort.

Een ding heb ik hier wel van geleerd: ik ga nooit, maar dan ook nooit mijn kind pushen om te leren. Hij mag lekker doen wat hij leuk vind, want daar word je uiteindelijk het gelukkigst van vind ik.”

Lotte: ‘Ik vind dat mijn zus te streng is voor haar kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.