Lotte: ‘Ik vind dat mijn zus te streng is voor haar kinderen’

Niet iedereen voedt zijn kinderen hetzelfde op, en dat is helemaal niet erg. Toch kan het zijn dat jij je irriteert aan hoe iemand anders zijn kinderen opvoedt. Zeker als het familie is. Dat weet ook Lotte (35) die vindt dat haar zus haar kinderen te streng opvoedt.

Streng en strikt

‘Sanne is maar anderhalf jaar ouder dan ik, en vroeger waren we dan ook echt beste vriendinnen. We deden alles samen, vonden dezelfde dingen leuk en hadden nauwelijks ruzie. Desondanks was Sanne toen al anders dan ik. Ze hield van regels en orde. Haar kamer was altijd netjes terwijl die van mij een ontplofte bende leek. Als we een spel speelde noemde ze altijd eerst de regels op, en daar diende ik me écht aan te houden.

Waar ik dus meer een losbol was, die regelmatig te laat thuis kwam en alles wilde proberen wat god verboden heeft. Was Sanne heel netjes en keurig. Ze was altijd stipt op thuis en vergat nooit haar huiswerk te maken. Als ik er nu op terug kijk vind ik het eigenlijk bijzonder dat we het zo goed konden vinden.

Natuurlijk vonden we elkaars gewoontes weleens irritant, maar we lachten er meestal om. En eerlijk gezegd leerden we ook dingen van elkaar. Zij liet zich door mij soms net iets meer gaan, en ik ruimde een keertje mijn kamer op. Dat soort dingen.

Neefjes en nichtje

Sinds een jaar of twee is dat anders. Ik heb inmiddels twee zoons van vijf en zeven, en Sanne heeft een zoon en een dochter van zes en negen. Hartstikke leuk zou je zeggen dat de neefjes en het nichtje zo in dezelfde leeftijdscategorie zitten. Maar niets is minder waar.

Sanne en ik kunnen het eigenlijk nog steeds goed vinden. Maar als we iets doen met de kinderen erbij, en dat is vaak, dan irriteer ik me dood. Sanne is streng en principieel. Zoals ze dus eigenlijk altijd al was, maar nu vind ik dat niet meer zo grappig.

Hun huishouden bestaat uit tientallen regels. Schoenen uit bij de deur, bordjes naar de keuken brengen, niet schreeuwen, niet rennen en geen harde muziek. Springen op de bank of met lego op de salontafel spelen zijn al helemaal uit den boze.

Salto’s op de bank

Hoe anders is dat bij ons. We dansen geregeld met het volume volluit door de woonkamer. De jongens maken salto’s op de bank en de jassen en schoenen liggen soms overal.

Nu zeg ik niet dat mijn nogal losse opvoeding persé beter is. Ik zou best wat strenger en consequenter kunnen zijn. En ik denk ook dat de regels van mijn zus op zich geen probleem zijn. Maar de strikte en koude opvoeding die ermee gepaard gaat wel. Er is nooit ruimte voor iets spontaans, voor een lolletje of iets geks. Eerlijk gezegd voel ik gewoon weinig warmte en genegenheid bij hun thuis.

Daarbij zie ik aan mijn neefje en nichtje dat zij zich niet vrij bewegen bij hun moeder in de buurt. Ze lopen op eieren en durven eigenlijk niet echt kind te zijn. Als ze een weekend bij ons logeren zie ik ze langzaam opbloeien en uit hun schulp kruipen. Ze worden wilder, speelser en vrolijker. Zoals ik vindt dat kinderen eigenlijk horen te zijn.

Een gesprekje

Nu weet ik dat ik me niet met andermans opvoeding moet bemoeien. En ik probeer dat ook niet te doen, maar soms heb ik het er zo moeilijk mee.

Één keer heb ik het voorzichtig met haar besproken, maar dat werd geen fijn gesprek. Sanne vindt namelijk op haar beurt mijn manier van opvoeden veel te vrij en vind mijn kinderen wild en slecht gemanierd. Toen ik dat hoorde heb ik het gesprek afgekapt en ben ik er nooit meer over begonnen. Ik wil namelijk ook niet dat het tussen ons in komt te staan…’

Anonieme moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’

Reageer op artikel:
Lotte: ‘Ik vind dat mijn zus te streng is voor haar kinderen’
Sluiten