Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gedrag 5 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom kinderen zo enthousiast worden van vuilniswagens

Wat is dat toch met kinderen en hun obsessie voor vuilniswagens? Je bent misschien weleens een filmpje tegen gekomen op Facebook, waar een kind te zien is die (mega) enthousiast wordt van een vuilniswagen.

Onderstaand filmpje is het bewijs. Het kan écht. Maar wat zit erachter en waarom houden kinderen zo van vuilniswagens? Blijkbaar zijn er best wat redenen:

Afwezigheid

Het idee dat sommige dingen voor altijd verdwijnen, terwijl sommige dingen even weggaan en weer terugkomen, is iets wat kleine kinderen fascinerend vinden. Je kleine die huilt omdat papa de deur uit gaat? Yes, dat hoort er ook bij. Die ontwikkeling vindt ongeveer plaats wanneer je kind negen maanden oud is.

In het geval van de vuilniswagen wordt het afval natuurlijk vernietigd met veel geluid, piepend, brullend, rammelend, noem maar op. Het komt nooit meer terug – en vreemd genoeg is dat voor je kleine prima. Het bewustzijn van een kind wat betreft het natuurlijke komen en gaan van dingen – of dat nu een ouder is, hun lunch of het afval van de week – helpt hen zich veiliger te voelen.

Interessante, simpele volgordebepaling

Je legt de zak in de prullenbak, je zet het buiten op de juiste dag. Je hoort de vrachtwagen al van ver, het stopt aan de rand van de weg (met veel bombarie). De vuilnismannen pakken de zak op, het gaat achter in de wagen, het wordt gemalen en de lege bak wordt vervolgens teruggezet. De wagen piept weer en rijdt weg. Om vervolgens verderop in de straat dezelfde handeling te doen.

Het observeren van deze eenvoudige routine helpt kinderen te leren over de volgorde van dingen, en het leert hen inzicht te krijgen in de manier waarop dingen werken.

Bewondering

Het wordt weleens gezegd dat mensen geboren worden met een aangeboren fascinatie voor grote dieren. Ook is er een theorie dat vrachtwagens diezelfde reactie kunnen veroorzaken, omdat ze een beetje lijken op grote wezens – voor kleine mensen tenminste.

Zou de bewondering voor vuilniswagen dan deel uitmaken van ons DNA?

Fascinerend

Sommige kinderen zijn gewoon dol op het gigantische, robotachtig apparaat wat een vuilniswagen heet. Ze komen in verschillende kleuren, zijn lawaaierig, hebben soms lichten aan, hebben enorme wielen, knoppen en hendels. Ze worden bemand door mensen in felle uniformen.

Voor iemand die klein is, moet alles heel krachtig lijken. Voor mini mensjes zeker iets om naar uit te kijken. Cute!

De vernietiging

We moedigen onze kleintjes aan om hun impulsen in toom te houden , te ‘kalmeren’ en te voorkomen dat ze dingen afbreken, moet de vernietiging die plaatsvindt wanneer de vuilniswagen komt wel heel satisfying zijn!

Waarom vinden jongens autospeelgoed zo interessant?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.