Merel Schut
Merel Schut Ouders 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom vinden jongens autospeelgoed zo interessant?

Kan je zoontje zich uren vermaken met speelgoedauto’s en alles met wielen dat beweegt? Waarom vinden jongens dat toch zo interessant? Dat jongens de voorkeur geven aan autospeelgoed lijkt aangeboren.

Uit onderzoek blijkt dat jongens graag met autospeelgoed spelen omdat ze interactie zoeken op een fysieke manier. Meisjes spelen vaker met poppen en zoeken zo interactie met een andere persoon. Is dat niet heel stereotype? Jep. Maar niet altijd.

Speelkameraadjes en ouders hebben invloed

Kinderen hebben op jonge leeftijd als ze individueel spelen echt een persoonlijke voorkeur voor speelgoed. Wanneer ze vier jaar zijn, komen er sociale invloeden bij kijken met andere speelkameraadjes.

Een meisje dat graag met auto’s speelt en bij andere kindjes komt die graag spelen met pluche knuffeldieren, zal dat overnemen. Broertjes en zussen oefenen ook invloed uit. Zij spelen namelijk misschien liever met ander speelgoed.  Ook ouders die het speelgoed uitkiezen en kopen, dragen daarmee een voorkeur uit.

Het is aangeboren

Evolutie speelt toch een grote rol bij het speelgoed dat kinderen kiezen. Jongens en mannen hadden vanuit hun jachtinstinct vroeger baat bij goed gereedschap. Vrouwen pakten zorgtaken op zich en hielden de gemeenschap bij elkaar.

Uit een experiment met rhesusaapjes bleek zelfs dat ook jongensapen de voorkeur gaven aan autospeelgoed. Hierdoor lijkt een voorkeur voor speelgoed toch aangeboren. Zelfs hormonen tijdens de zwangerschap zouden een rol spelen.

Een andere theorie is dat kinderen speelgoed uitkiezen dat lijkt op dingen in hun leefomgeving. Zoals een truck met grote koplampen op een gezicht met ogen kan lijken. Het beweegt, dus kijken kinderen op dezelfde manier naar een auto als naar dieren of een dinosaurus.

Obsessie met brandweerwagens

Is jouw zoon ineens geobsedeerd door brandweerwagens. Is hij niet te houden als hij een trein ziet? Daar is niks geks aan want kinderen kunnen fases doorlopen waarin ze ineens totaal geobsedeerd lijken door insecten, brandweerwagens of de stofzuiger. Het is niet bekend waaruit dit voortkomt maar vaak begint deze fase bij kinderen vanaf 18 maanden al. Grappig he?

Een barbie als auto gebruiken

Verder is de fantasie van kinderen eindeloos als het om speelgoed gaat. Zie jij je dochter een barbie weleens over een speelmat laten bewegen als een auto? Kinderen blijken speelgoed soms dus op hele eigen wijze gebruiken. Een volwassene zou een speelgoedauto rondjes laten rijden. Maar onderzoekers kwamen kinderen tegen die een speelgoedauto in een deken wikkelden en er daarna mee rondreden. Meisjes gebruiken barbie’s soms gerust als auto. Heerlijk toch, die fantasie van kleintjes.

Lees ook:
Speelgoed verraadt de toekomst van je kind
Opruimen van speelgoed
Dit kijkt je kind: 5 populaire YouTubers op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.