Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Advies van de redactie: ‘Hoe leer ik mijn kinderen dat ze hun speelgoed moeten opruimen’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: hoe leer ik mijn kinderen dat ze hun speelgoed moeten opruimen na het spelen?

De vraag

‘Mijn kinderen van 4 en 6 ruimen nooit hun speelgoed op na het spelen. Ze trekken alles uit de kast en laten het vervolgens overal slingeren. Ik heb al verschillende pogingen gedaan om het ze aan te leren, maar uiteindelijk ben ik toch altijd degene die het opruimt. Hoe leer ik ze aan dat ze iets opruimen zodra ze uitgespeeld zijn?’

Advies van de redactie

Het is heel goed voor kinderen om te leren dat ze na het spelen zelf hun spullen opruimen. Het is het slimst om ze van jongs af aan hieraan te laten wennen. Jonge kinderen kunnen gerust al helpen met kleine dingen opruimen en zo bouw je langzaam de opruimtaakjes uit. In jouw geval zijn je kinderen al iets groter. Hoog tijd dus om ze te leren hoe ze zelf kunnen opruimen.

‘Mijn dochters gaan in de vakantie drie weken naar hun vader, hoe overleef ik dat?’

Tips om je kind te leren opruimen

  • Spreek met jezelf en met je kinderen af dat je vanaf nu de ‘opruim-aanpak’ echt gaat doorvoeren, elke keer als er opgeruimd moet worden. Dan pas gaat het werken.
  • Het kan helpen om ze 5 minuten voordat ze moeten stoppen te waarschuwen dat het einde van het spelen in zicht is. Zo kunnen ze wennen aan de overgang en eindigt het spelen niet plotseling. Benoem dan gelijk dat er na die 5 minuten wordt opgeruimd.
  • Benoem dat het niet leuk is om te stoppen met spelen en op te moeten ruimen en dat je dat wel begrijpt. Je kind denkt dan: ‘Hé, ze heeft begrip voor mij.’ Dan ga je door met: ‘De afspraak is dat als je hebt gespeeld, het ook moet worden opgeruimd. Dus dat gaan we nu doen!’ Het opruimen is dan nog steeds niet leuk, maar je kind weet wel waar zijn gevoel vandaan komt en dat je hem begrijpt.
  • Start met samen opruimen. Zeg duidelijk wat de kinderen moeten doen (en wat jij eventueel doet) en praat ze er als het ware doorheen: ‘Heel goed, nu de trein in de bak…’
  • Zorg dat je goed corrigeert als ze niet willen meewerken. Laat met je stem en boodschap duidelijk weten dat je het meent en geef niet toe tot ze hebben geholpen. Wanneer je steeds als ze niet willen meehelpen het uiteindelijk zelf doet, leren je kinderen dat weigeren succes heeft als je maar lang genoeg volhoudt.
  • Je zou het leren opruimen ook wat leuker kunnen maken door te werken met een beloningssysteem. Sommige kinderen vinden dat een enorme stimulans, anderen doet het weinig. Probeer dit gewoon uit! Kleine tip: zet dit pas in als het zonder niet goed werkt… We hoeven immers niet overal een beloningssysteem voor in te zetten. Overigens bedoelen we natuurlijk geen materiële beloning. Denk meer aan: complimentjes geven, kiezen wat er gegeten wordt of het voorleesboek uitzoeken.

Speelgoed opruimen: zo zorg jij dat je kind niet teveel (ongebruikt) speelgoed heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.