Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichamelijke ontwikkeling 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over menstruatieondergoed voor je dochter

Is je dochter nog niet zo lang geleden voor het eerst ongesteld geworden en zijn jullie aan het kijken wat de mogelijkheden qua bescherming zijn? Natuurlijk is het gebruik van maandverband of tampons een goede optie, maar wist je dat er sinds kort ook menstruatieondergoed bestaat? Het gebruik hiervan is in Nederland nog vrij nieuw, maar voor je dochter kan het zeker een fijne keuze zijn.

Wist je dat menstruatieondergoed veel voordelen heeft en soms zelfs een betere keuze kan zijn dan maandverband of tampons?

Wat is menstruatieondergoed?

Menstruatieondergoed kan gedragen worden tijdens de menstruatie. Het vervangt het gebruik van tampons en maandverband. Een menstruatie-onderbroek wordt gemaakt van een speciale stof met maar liefst drie absorberende lagen. Iedere laag heeft een eigen functie. Zo is de eerste laag vocht doorlatend, de tweede vocht absorberend en de derde laag bestaat uit een waterdichte laag. Deze laatste laag is de buitenste laag en zorgt ervoor dat je dochter niet doorlekt.

Voordelen menstruatieonderbroek

Het gebruik van menstruatieondergoed heeft veel voordelen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

 1. Extra zekerheid
  Het gebruik van de menstruatieonderbroek is erg comfortabel, zeker voor meiden die veel bewegen. Het broekje verschuift niet en blijft ook tijdens het sporten goed op zijn plaats. Iets wat bij maandverband niet altijd het geval is.
 2. Je voelt het niet zitten
  Maandverband of tampons voel je vaak zitten. Dit is bij een menstruatieonderbroek niet het geval. De stoflagen zijn dun en zacht, waardoor het broekje comfortabel aanvoelt en niet snel zal irriteren. Het draagt eigenlijk net zo prettig als een gewone onderbroek.
 3. Je ziet het niet
  De menstruatieonderbroek ziet er precies hetzelfde uit als een gewone onderbroek. Bij maandverband kunnen de vleugels die om de onderbroek heen sluiten uitsteken. Dit kan bijvoorbeeld zichtbaar zijn tijdens de gymles. Bij de menstruatieonderbroek zie je niks zitten en klasgenootjes zullen niets van de ongesteldheid van je dochter merken.
 4. Goede optie tijdens warme dagen
  Menstruatieondergoed is een goede keuze tijdens alle seizoenen, dus ook tijdens warm weer. De diverse lagen in de onderbroek zorgen ervoor dat het bloed direct intrekt en dat het niet gaat broeien. Dit kan namelijk nog wel eens gebeuren bij het gebruik van maandverband en tampons.
 5. Duurzame optie
  Ook is het een duurzame optie. Het broekje gaat langere tijd mee en dat is beter voor het milieu. Ook is het gebruik van de onderbroek goedkoper dan het gebruik van tampons en maandverband. Je kunt de onderbroeken eerst op de hand uitwassen en daarna in de wasmachine doen. Zo kun je ze keer op keer gebruiken.
 6. Vele kleuren mogelijk
  Menstruatieondergoed is verkrijgbaar in diverse kleuren. Van zwart tot wit en van rood tot huidskleur, alles is mogelijk. Op deze manier kan je dochter de onderbroek gemakkelijk afstemmen op haar outfit.

Deze dingen wil je jouw dochter vertellen over menstruatiecups

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.