Marloes Graat
Marloes Graat Gezondheid 22 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Wordt je kind ‘s nachts wakker met onverklaarbare pijn? Wellicht is het groeipijn

Je kind wordt ‘s nachts huilend wakker met onverklaarbare pijn in de onder- of bovenbenen. Hoeveel kusjes je er ook op geeft, de pijn blijft aanhouden. Typisch gevalletje groeipijn. Maar wat is groeipijn eigenlijk en kun je er iets tegen doen om de pijn voor je kind te verlichten?

Groeipijn. De meesten van ons zijn er wel bekend mee, maar niet iedereen heeft er last van gehad. Heb jij herinneringen uit je jeugd aan groeipijn?

Wat is groeipijn?

Zelf werd ik vroeger regelmatig wakker met een brandend gevoel in mijn benen; in de buurt van mijn scheenbenen en knieën. Vaak was het na een slokje water en kusje van mama wel weer over, maar fijn was anders.

Groeipijn kun je het beste omschrijven als een zeurende, aanhoudende pijn in je benen, armen, schouders of lies. Vaak komt de pijn ‘s avonds tijdens het naar bed gaan en je kunt er ‘s nachts wakker van worden. Ook kun je je erg moe voelen tijdens groeipijn en last hebben van hoofdpijn en buikpijn.

Hoewel de term groeipijn veel wordt gebruikt om de pijn in botten of spieren aan te duiden bij kinderen, is het niet wetenschappelijk bewezen dat groeipijn ook daadwerkelijk iets te maken heeft met het groeien van botten.

Wetenschappelijk verklaard

Volgens het wetenschappelijke tijdschrift NewScientist blijkt uit een reviewstudie naar 147 onderzoeken over groeipijn, dat groeipijnen geen verband hebben met groei. Er werd hierbij gekeken naar acht kenmerken van pijn: het type, de locatie, de duur, het tijdstip, de ernst, de beginleeftijd, de relatie met activiteiten en lichamelijk onderzoek.

De onderzoekers vonden tegenstrijdigheden op meerdere gebieden. Zo beweerde 14 procent van de onderzoeken dat groeipijnen aanhoudend zijn, terwijl 5 procent verklaarde dat dit niet het geval is en dat het maar van korte duur is.

Slechts zeven studies zeiden dat ‘groeipijn’ te wijten is of zou kunnen zijn aan groei. Oftewel: de wetenschap is er duidelijk nog niet over uit wat de oorzaak is van het fenomeen ‘groeipijn’ en of het medisch gezien bestaat.

Meisjes hebben vaker groeipijn

Of het nou wel of niet wetenschappelijk verklaard kan worden, feit is dat veel kinderen last hebben van deze onverklaarbare pijnen. “We weten dat het niet schadelijk is, dat de pijn meestal ‘s avonds en ‘s nachts komt opzetten, dat meisjes er vaker last van hebben dan jongens, en dat het zo rond de puberteit overgaat”, zei Kinderarts Carlijn Kraakman eerder in dit artikel.

Wat te doen tegen groeipijn?

Wat kunnen we er tegen doen als je kind huilend wakker wordt ‘s avonds en aangeeft pijn te hebben in de benen? In dit artikel vertelden we je al dat massage, een badje met magnesiumsulfaat en warmtecompressen kunnen helpen. Kraakman zegt er het volgende over: “Je kunt de spieren masseren en wat rekoefeningen doen voor het slapengaan. In een heel enkel geval verwijs ik kinderen door naar een fysiotherapeut, maar rekoefeningen kun je ook heel goed zelf doen. Je kunt je dochter bijvoorbeeld op een tree van de trap of een krukje laten staan. Als ze haar hiel dan naar beneden laat hangen, rekt ze haar kuit. Buigt ze haar knie wat verder naar voren, tot voorbij haar tenen, dan rekt ze de spieren in haar scheenbeen. En mocht de pijn dan toch nog zo hevig zijn dat ze er wakker van wordt, dan kan één paracetamol per nacht echt geen kwaad.”

Groeipijn kan best heftig zijn. Maar kan de pijn ook psychisch zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.