Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Leeftijd 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze kinderleeftijd vinden ouders het moeilijkst, blijkt uit onderzoek

Elke kinderleeftijd kent zijn uitdagingen. De ene ouder geniet het meest van de babytijd, de ander van de kleutertijd. Toch is er één leeftijd die ouders het lastigst vinden, blijkt uit onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd door internationaal marketingbureau OnePoll.

Moeilijkste kinderleeftijd

De leeftijd die ouders het moeilijkst vinden, ligt misschien niet het meest voor de hand. Het is namelijk niet de ondeugende 2-jarige peuterpuber of de eigenwijze 4-jarige kleuter. Deze leeftijden zijn een fluitje van een cent in vergelijking tot een leeftijd die pas later komt. Dus is je (oudste) kind niet ouder dan 4 jaar, dan weet je wat je te wachten staat.

De kinderleeftijd waar ouders de meeste moeite mee hebben, is die van 8 jaar. Een kind van 8 jaar wordt al een grote jongen, heeft al een eigen persoonlijkheid en houding, maar wil de dag het liefste wel afsluiten met een knuffel van zijn ouders. De driftbuien bij een 8-jarige lijken volgens de ouders uit het onderzoek steeds intenser te worden.

Ouderpeiling

Aan het onderzoek, een ouderpeiling, deden 2000 ouders mee. De leeftijd van 6 jaar was volgens hen beter dan verwacht en de 7-jarige leeftijd omschreven ze als die met de meest intense driftbuien. De leeftijd 8 kwam eruit als het meest uitdagend voor de ouders, ze noemden hem zelfs de ‘hateful eights’, oftewel de ‘haatdragende achten’.

Achtjarigen kunnen koppig zijn, met deuren slaan, hun ogen rollen en hun ouders negeren. Dat allemaal omdat ze meer onafhankelijk willen zijn en hun individualiteit willen vaststellen. Wanneer ze hun klusjes in het huishouden moeten doen, kunnen ze dat zien als onrechtvaardig. Een 8-jarige in huis vergt veel geduld en soms ook wat hoofdpijn.

Knuffel van ouders

Toch vinden ze het stiekem heel fijn om na een zware dag of een goede driftbui een knuffel van hun ouders te krijgen. Het is misschien lastig om een 8-jarige op te voeden, maar het is ook lastig om een 8-jarige te zijn, wat misschien goed is om te bedenken als je kind zich gedraag als, nou ja, een 8-jarige.

Uiteraard ervaart elke ouder de kinderleeftijden verschillend, dus het kan goed zijn dat jij je hier helemaal niet in herkent. Elke leeftijd kent zijn goede en vervelende kanten, zo gaven de ouders uit het onderzoek aan hoe leuk ze het vinden dat hun 8-jarigen zo snel opgroeien en steeds zelfstandiger worden. Dus het is een cliché, maar zeker waar: geniet ook van deze leeftijd, want het gaat snel weer voorbij.

Dit is de leeftijd waarop kinderen de moeilijkste vragen stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.