Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 26 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kinderrechten in Nederland slechter geworden: ‘Nederland schiet over de gehele linie tekort’

Dat in Nederland niet alles even goed is geregeld, hoeven we je niet meer te vertellen. Hoewel we voor een heleboel dingen dankbaar mogen zijn in ons land, zijn er ook dingen die in andere landen gewoon beter geregeld zijn. Zo zijn de kinderrechten in ons land verslechterd en is Nederland zestien plaatsen gedaald op de KidsRights Index.

Dit staat in een rapport van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Jeugdzorg en jeugdbescherming

Nederland staat nu twintigste op de ranglijst. Deze lijst laat zien hoe alle 193 landen scoren op het gebied van kinderrechten. Het is voor het eerst dat Nederland buiten de top tien valt. Volgens het rapport besteedt Nederland een zeer laag percentage van het overheidsbudget aan kinderen. Dit resulteert in lange wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugdbescherming, waardoor de staat niet de benodigde zorg of bescherming kan bieden voor een grote groep kwetsbare kinderen.

Voorzitter Marc Dullaert van KidsRights stelt dat Nederland over de gehele linie tekortschiet op het gebied van kinderrechten. “Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld, maar presteert op het gebied van kinderrechten ondermaats.”

Onder de armoedegrens leven

Volgens het KidsRights Index Rapport van 2023 is de verwachting dat dit jaar één op de vier kinderen wereldwijd onder de armoedegrens zal leven. Het rapport wijst als factoren die hieraan bijdragen onder meer op de oorlogen in Oekraïne en Soedan en de gestegen kosten van levensonderhoud. Andere factoren zijn een toename van milieurampen, de lage vaccinatiegraad wereldwijd en de uitsluiting van meisjes tot onderwijs in Afghanistan.

De top drie van de jaarlijkse ranglijst wordt gevormd door Zweden, Finland en IJsland. Onderaan de lijst staan Afghanistan en de Afrikaanse landen Tsjaad en Zuid-Soedan.

Wie is Rena Kawasaki, de tiener die de Internationale Kindervredesprijs won?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.