Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Columns 26 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Lisa: ‘Mam, de meester blies een condoom op’

“Mijn zoon zit in zijn laatste weken van het basisschooltijdperk. Nu zijn ze op de basisschool van mijn kinderen niet zo vooruitstrevend met het geven van seksuele voorlichting. Tot opluchting van veel ouders overigens, maar in groep acht moet het dan toch gebeuren.

Terwijl half Nederland een aantal maanden geleden in rep en roer was vanwege de Week van de Lentekriebels, was er op de school van mijn kinderen niets aan de hand. Zij deden namelijk niet mee aan het initiatief, maar helemaal komen ze er natuurlijk niet onderuit. Dus staan de laatste paar weken van groep acht in het teken van liefde, relaties en seksualiteit.

Seksuele voorlichting op school

De ouders worden door middel van een digitaal berichtje netjes ingelicht over dit project, dat zal gaan over grenzen aangeven, onzekerheden, en lichamelijke veranderingen. Zo vertelt het bericht me. Nu zijn wij thuis vrij open over seks, ze kunnen ons alles vragen en wij praten er ook vrij open over, maar toch was mijn achtstegroeper best onder de indruk. Op school over seksualiteit praten, samen met je klasgenoten en meester of juf, heeft natuurlijk ook iets ongemakkelijks.

Het project was al even bezig toen mijn zoon thuiskwam met de mededeling: ‘Mam, de meester blies een condoom op’, waarop ik in lachen uitbarstte. ‘Is dat wat je leert over een condoom?’, vroeg ik, maar dat bleek gelukkig niet het geval. De meester had ook voorgedaan op een plastic penis hoe je een condoom moet omdoen. Vervolgens had hij hem opgeblazen om te laten zien hoe sterk de condoom was.

Dat zorgde natuurlijk voor hilariteit in de klas en wellicht was het een poging van de meester om het allemaal iets minder ongemakkelijk te maken. Hoe dan ook, de kinderen hadden in ieder geval weer iets om over te praten.

Kleine jongens worden groot

Ergens had ik gedacht dat ik het lastiger zou vinden, dat mijn kleine jongen nu opeens te maken krijgt met ‘grote mensen-zaken’, maar dat valt me eigenlijk wel mee. Waarschijnlijk omdat ik zie dat hij verandert, ouder wordt en steeds meer begint te puberen. Straks op de middelbare school zal dat nog harder gaan, dus hij kan maar beter voorbereid zijn.

Hoewel ik denk dat het vooral belangrijk is dat je als ouders open bent over seksualiteit. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat ze alles met me kunnen bespreken en dat doen ze ook. De rol van school is, als het op seksuele opvoeding aankomt ,wat mij betreft dan ook maar klein. Desalniettemin zal het er in andere gezinnen heel anders aan toe gaan en zullen er nog altijd kinderen zijn die thuis niets leren over seksualiteit. Daarom zijn deze lessen absoluut van belang.

Oh en nog even credits voor de leerkrachten die dit goed en leuk onderwijzen, want seksuele voorlichting geven aan een stel giebelende prepubers, ga er maar aanstaan…”

Belle Barbé over seksuele opvoeding: ‘Jonge kinderen hebben nog geen schaamte over dit onderwerp’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.