Julia van Buuren
Julia van Buuren Nieuws 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Vier kinderen overleden door kinkhoest, is een vaccinatieplicht nodig?

De afgelopen zes weken zijn er vier baby’s overleden aan kinkhoest, zo meldt het RIVM. Daarnaast raken er ook steeds meer baby’s besmet met deze ziekte. De oorzaak? Steeds minder ouders kiezen voor vaccineren.

In 1963 overleden er voor het laatst meer dan vier baby’s aan kinkhoest. De afgelopen jaren overleden er gemiddeld één tot twee baby’s per jaar aan deze ziekte.

Kinkhoest is gevaarlijk

Het RIVM en de GGD waarschuwen voor de gevolgen van kinkhoest en roepen ouders op om te vaccineren. Kinkhoest is namelijk erg besmettelijk en zorgt onder andere voor hoestbuien die maanden kunnen aanhouden. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een longontsteking, of erger.

Baby’s met kinkhoest drinken niet meer genoeg en daarnaast zorgt het hoesten voor een gebrek aan zuurstof, ook kunnen baby’s blauw aanlopen omdat ze soms stoppen met ademhalen. Hersenbeschadiging kan dan een gevolg zijn.

Vaccineren tegen kinkhoest

Vrouwen kunnen zich tijdens hun zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest of ze kunnen ervoor kiezen om hun baby na de geboorte laten vaccineren. Maar dit gebeurt dus steeds minder. Hierdoor neemt de groepsimmuniteit af, want hoe minder mensen zich vaccineren, hoe groter het risico op uitbraken is.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er minimaal een vaccinatiegraad van 90 procent nodig. Het RIVM raad zelfs een veilige vaccinatiegraad aan van minimaal 95 procent.

Een vaccinatieplicht?

Desalniettemin daalt de vaccinatiegraad onder kinderen. In juni was de vaccinatiegraad onder baby’s en peuters tot twee jaar onder de 90 procent. Dit was voor het eerst in decennia. Mogelijk heeft de discussie over vaccineren tijdens de coronapandemie hieraan bijgedragen.

Tijdens de coronapandemie werd er vaak gesproken over een vaccinatieplicht en ook nu ligt dit onderwerp weer op tafel. Zou een vaccinatieplicht een oplossing zijn voor de steeds lagere vaccinatiegraad?

Vaccinatieplicht niet nieuw

Een vaccinatieplicht voor bepaalde ziekten is niet nieuw. Van 1823 tot 1975 was er een vaccinatie voor de pokken. Aan de hand van het ‘pokkenbriefje’ konden kinderen op school laten zien dat ze gevaccineerd waren. Uitzonderingen op basis van gewetensbezwaren of geloofsovertuiging waren mogelijk via de burgemeester.

En in onze buurlanden zijn er nog steeds verplichte vaccinaties. In België moeten kinderen zich, sinds 1996, verplicht laten vaccineren tegen polio en in Duitsland moeten sinds 2020 alle kinderen en hun leraren tegen de mazelen worden gevaccineerd.

Naast het verplicht vaccineren, staat het weigeren van kinderen die niet zijn gevaccineerd ook ter discussie. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) riep kinderopvangverblijven namelijk op om kinderen die niet ingeënt zijn te weigeren, maar mag dat wel?

Aantal kinderen met kinkhoest deze week verdubbeld, ook longontstekingen opnieuw toegenomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.