Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 22 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

De gevolgen van groepsdruk? Tieners spelen wurgspelletje en filmen incident

Hoewel we tegenwoordig misschien bijna nergens meer van opkijken, schrikken we nog weldegelijk van de keuzes die sommigen mensen maken. Deze keer zijn het kinderen in Volendam die een wurgspelletje spelen, met alle gevolgen van dien.

Zo is er een jongetje buiten bewustzijn geraakt.

Schokkende beelden

We weten onderhand dat tieners gekke dingen kunnen doen door groepsdruk of om ergens bij te horen. En dat is niet erg, zolang het maar onschuldig is, maar dat is helaas in dit geval absoluut niet zo. Zo spelen Volendamse en Edamse tieners een wurgspelletje, wat ook nog eens is gefilmd, wat voor schokkende beelden zorgt, aldus het Noord-Holland Nieuws.

Op het filmpje is te zien dat een jongen op zijn knieën zit en een andere jongen achter hem staat, zijn arm om de nek van de jongen heeft en druk zet. Dit doet hij net zolang totdat het slachtoffer buiten bewustzijn raakt. Na een paar minuten komt de jongen weer bij, maar de kinderen eromheen lijken niet door te hebben hoe gevaarlijk het is: ze filmen het hele gebeuren en lachen erom. Zelfs het slachtoffer lijkt vrijwillig aan het ‘spelletje’ mee te doen.

Kinderen van groep 7 en 8

De kinderen die op het filmpje te zien zijn, zijn naar verluidt onder andere leerlingen van het Don Bosco College en De Triade. Daarnaast waren er waarschijnlijk ook nog kinderen bij die pas in groep 7 en 8 zitten. Het incident gebeurde niet op één van deze twee scholen, maar buiten schooltijd in een sporthal in de buurt.

De twee scholen hebben contact opgenomen met ouders en willen dan ook samen met hen de kinderen duidelijk maken dat dit spelletje gevaarlijk is. De gevolgen kunnen ernstig zijn, denk aan hersenschade of zelfs overlijden. Ook heeft de rector van het Don Bosco College contact opgenomen met de politie en jongerenwerkers.

De gevaren van een wurgspelletje

Niet alleen in Volendam spelen kinderen dit spelletje, ook op andere scholen in Nederland is dit incident al voorgekomen. We moeten oppassen dat dit geen nieuwe trend wordt, waardoor het nu nog belangrijker is dat ouders met hun kind over de gevaren van zo’n wurgspelletje praten, om meer van dit soort incidenten te voorkomen.

Leg je kind duidelijk uit wat de gevaren zijn van een wurgspelletje. Dat ze door iemand te wurgen zorgen voor zuurstoftekort bij die persoon, wat hersenschade als gevolg kan hebben. Daarnaast kunnen ze er zelfs voor zorgen dat diegene overlijdt, wat schokkend genoeg al een paar keer is gebeurd tijdens dit ‘spelletje’.

Groepsdruk

Maar wat is dan eigenlijk de reden dat tieners een wurgspelletje spelen? Blijkbaar vinden ze het moment dat ze kort buiten bewustzijn zijn interessant en geeft het ze een ‘high’. Daarnaast speelt groepsdruk waarschijnlijk ook een grote rol: als andere kinderen het een goed idee vinden, dan vinden ze het lastig om er tegenin te gaan of willen ze niet buiten de groep vallen.

Zo leer jij je kind hoe hij of zij omgaat met groepsdruk:

1. Open communicatie

Laat je kind weten dat hij altijd bij jou terecht kan als hij ergens mee zit. Als je kind bepaalde druk ervaart, is het van belang dat hij weet dat jij altijd naar hem luistert en met hem wil meedenken.

2. Zelfvertrouwen opbouwen

Laat je kind weten dat het niet erg is als hij anders denkt dan kinderen uit zijn klas en daarin zijn eigen pad wil volgen. Moedig je kind aan om zijn dromen en passies te volgen, ook als dat niet dezelfde dingen zijn als bij zijn vrienden.

3. Goed voorbeeld

Het is belangrijk dat je ook in je eigen gedrag laat zien dat je niet meegaat in het gedrag van anderen om er maar bij te horen, maar dat je dingen doet omdat jij denkt dat dat het beste is, voor jou en/of je gezin.

4. Oefen met ‘nee’ zeggen

Leg uit dat je kind altijd nee mag zeggen als hij zich ergens niet goed bij voelt of onder druk gezet voelt. Oefen dit ook met je kind.

5. Geef informatie

Vertel aan je kind wat groepsdruk precies is en wat de eventuele gevolgen daarvan kunnen zijn. Leg uit waarom het belangrijk is om je eigen beslissingen te nemen en weloverwogen keuzes te maken.

Treiteren en pesten: hoe maak je ze weerbaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.