Redactie
Redactie Tiener 31 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Kleedgeld contract opstellen met je kind: dit moet erin staan

Als je er eenmaal uit bent hoeveel kleedgeld jij aan je kind wilt geven, is het tijd om hier duidelijke afspraken over te maken. Dit kan in een speciaal kleedgeld contract. Benieuwd wat er allemaal in moet?

In onderstaande tekst delen we welke punten je in een kleedgeld contract kan zetten!

Kleedgeld contract

Om de juiste lessen over budgettering mee te geven, is het van belang dat je met je kind duidelijke afspraken maakt. Maak hier een officieel mooi contract van, dan kunnen jullie alle punten zelf altijd teruglezen. Daarnaast is het ook fijn om er samen met je kind naar te kijken, zodat jullie beiden achter de afspraken staan.

Zet allereerst algemene zaken in het contract zoals hoelang het kleedgeld contract geldig is, het bedrag, wanneer en hoe het kleedgeld wordt uitbetaalt en wat uw kind zelf moet betalen. De volgende afspraken kun je in het contract vastleggen.

1. Wijze van betaling

Hoe betaal je het kleedgeld uit? Stort je het geld op de bankrekening van je kind of geef je het contant?

2. Datum van uitbetaling

Wanneer wordt het kleedgeld uitbetaald? Gebeurt dit iedere maand op de eerste van de maand of bijvoorbeeld per kwartaal? Je kunt de uitbetaling eventueel ook overeen laten komen met het moment waarop je kinderbijslag ontvangt.

3. Vaststellen bedrag

Maak afspraken hoe lang het bedrag aan kleedgeld hetzelfde blijft. Kies je er bijvoorbeeld voor om na iedere verjaardag van je kind het bedrag te verhogen? Het belangrijkste is dat jij je hier als ouder ook echt aanhoudt. Heeft je kind het geld opgemaakt en vraagt hij of zij meer? Dat kan niet, want het bedrag staat vastgelegd in het contract. Op is op. Het is streng, maar zo leert je kind wel hoe het in de volwassen wereld ook werkt. Zo leert je kind alvast verantwoordelijk met geld omgaan.

4. Eventuele hulp

In het contract kun je opnemen hoe jij je kind eventueel te hulp kunt staan. Zet erin dat de hulp niet betekent dat je extra geld overmaakt. De hulp kan bestaan uit samen een lijstje opstellen met kledingstukken die je zoon of dochter nodig heeft.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nibud

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.