Redactie
Redactie Tiener 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Kleedgeld: tips voor ouders

Kleedgeld is een goede en leuke manier voor kinderen om met geld om te leren gaan. Maar wanneer begin je met het geven van kleedgeld, hoeveel geld geef je je kind en welke afspraken maak je over de besteding van het geld?

Een goed moment om kleedgeld in te stellen is als je kind naar de middelbare school gaat. Kinderen van 12 of ouder hebben al een eigen smaak ontwikkelt en weten vaak precies wat ze wel en niet willen dragen. De meeste pubers zullen het dan ook leuk vinden om hun eigen keuzes te maken en zelf te kunnen kopen wat ze willen hebben. Dit is ook zeker verantwoord, want tieners zijn prima in staat om de verantwoordelijkheid te dragen over geld. En anders is het in elk geval een goede manier om dit te leren.

Oefenen

Krijgt je kind kleedgeld dan wordt hij 'gedwongen' na te denken over z'n aankopen en om keuzes te maken. Wil je dochter alleen maar dure merken dragen? Met kleedgeld zal ze ontdekken dat dit niet altijd kan. En dat zal soms best even balen zijn voor je kind, maar ook een goede les.

Ook zal het in het begin best wel eens misgaan. Helemaal niet erg, want het maken van fouten is tenslotte leerzaam. Is het geld na een week al op omdat je dochter nieuwe sneakers heeft gescoord die behoorlijk duur waren? Of heeft je zoon zijn kleedgeld gebruikt om de allernieuwste game te kopen? Grijp als ouder dan niet meteen in en stort zeker niets bij. Volgende keer zal je kind ongetwijfeld beter nadenken over de besteding van het budget.

Hoeveel kleedgeld?

Het bepalen van de hoogte van het bedrag is best lastig voor ouders. Bedenk van tevoren hoeveel budget er is en wat je kind van het bedrag zal moeten kopen. Wanneer er jassen en schoenen van het kleedgeld gekocht moeten worden, zal je kind een hoger bedrag nodig hebben, dan wanneer hij dit niet zelf hoeft te betalen.

Dit adviseert het Nibud per leeftijd aan kleedgeld:

Leeftijd Kleedgeld (€)*
12 jaar tussen 30 en 45
13 jaar tussen 45 en 50
14 jaar rond de 50
15 jaar tussen 50 en 60
16 jaar tussen 50 en 60
17 jaar tussen 50 en 65
18 jaar tussen 50 en 60

*Het kleedgeld is berekend aan de hand van de gemiddelde kosten van kleding per maand. Dit betreft alle kleding; van sokken en ondergoed tot een winterjas.

Niet genoeg

Klaagt je kind dat het bedrag aan kleedgeld te weinig is, kijk dan of het nodig is dit bij te stellen. Ligt het aan de dure smaak van je kind of maakt je kind onhandige keuzes, laat het bedrag dan zoals afgesproken en stimuleer je kind een bijbaantje te nemen of voor dingen te sparen. Ook is het goed om af en toe samen met je kind naar zijn uitgaves te kijken en hem indien nodig te helpen zijn geld handiger te besteden. Uiteindelijk blijkt dat kinderen na veel gemopper vaak prima rond kunnen komen met een budget dat zij in eerste instantie te weinig vonden.

Tips voor ouders

 • Begin met het geven van kleedgeld als je merkt dat je kind eraan toe is om zelf z'n geld en aankopen te beheren.
 • Maak van kleedgeld geen straf, maar laat je kind zien dat het goed en leuk is om zelf geld te beheren en keuzes te kunnen maken.
 • Stimuleer je kind af en toe wat geld opzij te zetten en te sparen voor duurdere artikelen die hij graag wil hebben.
 • Stort (een deel van) het bedrag op een bankrekening. Zo kan je kind makkelijker sparen en leert hij meteen met een eigen bankrekening om te gaan.
 • Maak het geld altijd op hetzelfde moment over, bijvoorbeeld de eerste dag van de nieuwe maand, om discussies te voorkomen.
 • Spreek af wat er van het geld gekocht moet worden. Vallen duurdere of speciale kledingstukken zoals een jas, sportkleding en een galajurk ook onder kleding dat van het kleedgeld gekocht moet worden? Schrijf deze afspraak eventueel samen op om verwarring te voorkomen.
 • Leg een periode vast waarin het bedrag onveranderd blijft. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om iedere verjaardag te bespreken of het nodig is het kleedgeld te verhogen.
 • Leer je kind dat op ook echt op is. Stort dus niet toch nog wat bij. 
 • Bemoei je niet teveel met de uitgaves van je kind, maar bekijk het van een afstandje. Fouten maken hoort erbij!
 • Bespreek af en toe op een luchtige manier de geldzaken van je kind. Laat merken dat je er bent om te helpen als hij het lastig vindt of ergens niet uitkomt.
 • Kleedgeld of niet; ga af en toe eens shoppen met je kind. Want kleedgeld of niet; samen winkelen vinden ook pubers vaak nog heel gezellig.

Bron: Nibud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.