Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 22 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je door te kleien meer leert over de belevingswereld van je kind

Hoe vaak speel jij met je kind, waarbij je hem volledig vrij laat? Als je goed oplet is dat waarschijnlijk niet zo vaak. Meestal ben je onbewust bezig om het spelen te sturen. Zeker als jullie creatief bezig zijn. Wij als volwassenen willen vaak alles het liefst zo realistisch mogelijk. Een paarse koe met vleugels kleien? Nee! Toch kun je juist door je kind niet te sturen veel leren over zijn belevingswereld.

Als je het aan ouders vraagt vinden de meesten de creatieve ontwikkeling van hun kind minstens even belangrijk als de ontwikkeling op cognitief vlak. Maar hoe stimuleer je die creatieve ontwikkeling? Waarschijnlijk denk je direct aan knutselen, tekenen of kleien. En dat klopt! Maar eigenlijk gaat het niet zozeer om wát je doet, maar om de manier waarop je het doet. Belangrijk is namelijk dat je jouw kind helemaal vrij laat in het spel. Laat hun fantasie de vrije loop gaan zonder dat je dit blokkeert. 

Realistisch beeld

Maak je geen zorgen als je dit moeilijk vindt, je bent daar niet alleen in. Uit onderzoek van Play-Doh blijkt namelijk dat veel ouders het liefst zien dat hun kind iets realistisch maakt, of zelfs zelf het eindresultaat willen bepalen. Maar niet alleen vormt dit een blokkade voor de creativiteit van je kind, het zorgt er ook voor dat hij/zij zich niet volledig kan ontwikkelen op sociaal, emotioneel, intellectueel én zelfs fysiek vlak. Dus als je kind lekker zit te kleien, onderdruk dan de neiging om die olifant toch zoveel mogelijk op een olifant te laten lijken. 

Een kijkje in de belevingswereld van kinderen

Knutselen is voor kinderen dus een manier om hun verbeelding te laten spreken. Dat kan alleen door ze alle ruimte te geven om hun fantasie te laten spreken. Spelen klei zoals Play-Doh is bijvoorbeeld een goede manier om die fantasie vorm te geven. Kleien stimuleert de creatieve ontwikkeling, prikkelt de fantasie, en wat nog mooier is: het geeft je de kans om een glimp op te vangen van de echte belevingswereld van je kind.  Een aliën die op een donut de ruimte in schiet, magische verrekijkers, kleurrijke fantasiewezens – door te kijken naar hoe je kind knutselt, kom je dichter bij hun wereld. Dus de volgende keer dat je lekker zit te keuvelen met je kind: niet te veel mee bemoeien, stel liever vragen. Wie weet welke nieuwe dingen je leert over je kind. En dat is alle rommel meer dan waard! 

Dit doet corrigeren met je kind (en zo kan het anders)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.