Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Kleine penis

antwoord

Op zijn leeftijd ligt de gemiddelde penislengte (bij 95 procent van alle jongens van 6) tussen de 3,5 en 5,5 cm. Dit wordt op de volgende manier gemeten: vanaf het schaambeen wordt de penis door de eikel vast te houden licht uitgerekt. Er wordt vanaf het schaambeen tot en met de eikel gemeten (de voorhuid telt niet mee). Er wordt gemeten vanaf het schaambeen omdat de hoeveelheid buikvet de penis soms kleiner doet lijken.
De penis groeit tot de puberteit nog 3 cm en tijdens de puberteit ook nog enkele centimeters.

Als de penis van jouw zoon korter is dan 3,5 cm, kan er sprake zijn van een zogenaamde micropenis. Men spreekt hiervan als de penis bij de geboorte korter is dan 2 cm. In de meeste gevallen komt dit door hormonale afwijkingen, soms door medicijngebruik tijdens de zwangerschap en soms past het bij een syndromale afwijking. De behandeling bestaat meestal uit het geven van testosteron. De diagnose en behandeling worden door een kinderarts gedaan.

Ik raad je aan om bij de huisarts langs te gaan en de penislengte van je zoon te laten opmeten. Het kan goed zijn dat hij een relatief kleine penis heeft maar dat die nog binnen de normaalwaarden valt. Mocht er wel sprake zijn van een micropenis, dan is een zo vroeg mogelijke behandeling aan te raden.

Reageer op artikel:
Kleine penis
Sluiten