Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 13 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de geslachtsontwikkeling die jongens doormaken als de puberteit begint

Zodra kids in de puberteit raken begint het lichaam op allerlei verschillende manieren behoorlijk te veranderen. Jongens en meisjes worden geslachtsrijp en kunnen dus kinderen verwekken en zwanger worden. Voordat het zover is ondergaat het lichaam behoorlijk wat geslachtsveranderingen. Vaak nog voor hun twaalfde jaar.

Geslachtsontwikkeling tijdens de puberteit

Eigenlijk beginnen de lichamelijke veranderingen al in te treden voor de puberteit echt begint. Hoewel dit enorm varieert per kind, vinden de geslachtsveranderingen vaak nog voor hun twaalfde jaar plaats.

Als ouder is het belangrijk hier met je kind over te praten. Je kunt onzekerheden wegnemen en uitleggen dat deze ontwikkelingen heel normaal zijn maar ook uitleg geven over bijvoorbeeld anticonceptie en zwangerschap.

De ontwikkeling die jongens doormaken

Aan het lichaam van jongens verandert veel. Natuurlijk wordt zijn stem zwaarder, groeit zijn adamsappel en krijgt je zoon de baard in de keel, daarnaast begint ook letterlijk de baardgroei bij jongens. Niet alleen op deze plek verschijnt haar, hij zal ook okselhaar en schaamhaar krijgen rond deze leeftijd.

Het zweet dat jongens produceren gaat daarnaast ook nog eens meer stinken. De leeftijd waarop dus ook vaak de deodorant tevoorschijn wordt getoverd. Daarnaast zullen ook zijn schouders breder worden. Dag kleine jongen, hallo volwassen vent.

Meer veranderingen tijdens de puberteit

Het geslachtsdeel zelf maakt ook enorme veranderingen mee vlak voor en tijdens de puberteit. Zo zal de penis langer en breder worden en groeien de teelballen van de jongen. Ook zal de eikel meer contour krijgen.

Al deze geslachtsontwikkelingen volkomen normaal. Praat er open over met je kids, ook al vinden ze dat beschamend. Het is vooral aan jou de taak ze hierover goed te onderwijzen. Natuurlijk leren je kinderen hierover ook het nodige op school, maar het begint bij de ouders. Doe dit ook het liefst op het moment dat het allemaal nog moet gebeuren, niet achteraf.

LEES OOK: Dit is de geslachtsontwikkeling die meisjes doormaken als de puberteit begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.