Redactie
Redactie Opvoeden 14 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Omgaan met pubergedrag, hoe doe je dat (zonder zelf gek te worden)?

In de puberteit zijn de hersenen van je kind tijdelijk uit balans, omdat ze geoptimaliseerd worden. Als eerste zijn de emotionele hersengebieden aan de beurt, daarna de rationele. Extra hormonen zorgen voor extra prikkelingen in het brein van je puber. Dat zorgt weer voor pubergedrag met stemmingswisselingen, dwarsheid en een eigenwijs kind waar je mee moet dealen.

Omgaan met pubergedrag

Met wat tips en aanpassingen kan je je puber laten worden wie hij wordt, zonder zelf gek te worden van zijn of haar pubergedrag.

Blijf communiceren

Zorg dat je contact blijft houden met je kind, door regelmatig even te vragen hoe het gaat, zonder meteen je oordeel klaar te hebben. Luister naar je puber en neem zijn emoties altijd serieus. Vraag of je hem ergens mee kan helpen, in plaats van dingen op te leggen, maar blijf wel bij je eigen normen en waarden.

Geef je grenzen aan

Ook pubers zijn toe aan grenzen, ook al laten ze dat misschien niet zo blijken. Toch is het verstandig om bepaalde grenzen of regels duidelijk te hebben en ervoor te zorgen dat je kind zich hier ook aan houdt. Praat er rustig over met elkaar, leg uit waarom je iets wel of niet wilt en onderhandel met je kind erover. Wie weet heeft hij ergens heel andere ideeën over waar jij nog niet aan gedacht had, maar je ook in kan vinden.

Probeer los te laten

Hoe moeilijk ook, probeer je kind toch enigszins los te laten, natuurlijk wel als hij zich aan de door jullie opgestelde regels kan houden. Op die manier leert je kind om verantwoordelijkheid te krijgen.

Gewenst gedrag belonen

In plaats van ongewenst gedrag te bestraffen, beloon je gewenst gedrag. Iets over dit goede gedrag zeggen kan al genoeg zijn om je kind in zelfvertrouwen te zien groeien en op die manier zal hij ook niet snel iets doen wat tegen jullie regels ingaat. Positiviteit is ook waar het puberbrein gevoelig voor is.

Dit is artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

5 x herkenbare dingen die gebeuren als je een puberzoon in huis hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.