Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 17 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mijn zoon van 6 heeft een erg kleine penis, moet ik me zorgen maken?’

Iedere ouder maakt zich weleens zorgen over de lichamelijke ontwikkeling van zijn of haar kind. Maar wanneer zijn die zorgen nou precies terecht? Deze moeder maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de kleine penis van haar zoon, wij vertellen of dat nodig is.

Een kleine penis

‘Mijn zoon is pas zes jaar, dus ik begrijp dat het logisch is dat zijn penis nog klein is. Maar als ik het vergelijk met zijn twee oudere broers (op die leeftijd) is die van hem echt aanzienlijk kleiner. Moet ik me hierover zorgen maken?’

Lees hier alles over de geslachtsontwikkeling van jongens tijdens de puberteit.

De lengte van de penis

Op zijn leeftijd (zes jaar) ligt de gemiddelde penislengte (bij 95 procent van alle jongens) tussen de 3,5 en 5,5 cm. Dit wordt op de volgende manier gemeten: vanaf het schaambeen wordt de penis door de eikel vast te houden licht uitgerekt. Er wordt vanaf het schaambeen tot en met de eikel gemeten (de voorhuid telt niet mee). Er wordt gemeten vanaf het schaambeen omdat de hoeveelheid buikvet de penis soms kleiner doet lijken. De penis groeit tot de puberteit nog 3 cm en tijdens de puberteit ook nog enkele centimeters.

Micropenis

Als de penis van jouw zoon korter is dan 3,5 cm, kan er sprake zijn van een zogenaamde micropenis. Men spreekt hiervan als de penis bij de geboorte korter is dan 2 cm. In de meeste gevallen komt dit door hormonale afwijkingen, soms door medicijngebruik tijdens de zwangerschap en soms past het bij een syndromale afwijking. De behandeling bestaat meestal uit het geven van testosteron. De diagnose en behandeling worden door een kinderarts gedaan.

Naar de huisarts

Het is aan te raden om bij de huisarts langs te gaan en de penislengte van je zoon te laten opmeten. Het kan goed zijn dat hij een relatief kleine penis heeft maar dat die nog binnen de normaalwaarden valt. Mocht er wel sprake zijn van een micropenis, dan is een zo vroeg mogelijke behandeling aan te raden.

Bultjes op de penis: waar komen deze toch vandaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.