Famme.nl
Famme.nl Opvoeden 29 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom je met je kleuter wil praten terwijl hij televisie kijkt

Over de negatieve gevolgen van televisiekijkende jonge kinderen is genoeg geschreven. Maar een nieuw Amerikaans onderzoek maakt van de nood een deugd. Daar lezen we dat de nieuwsgierigheid van kleuters juist geprikkeld kan worden tijdens het televisie kijken.

Om die nieuwsgierigheid te prikkelen is wel wat inzet van de ouders nodig. Zij moeten met hun kleuter praten terwijl hij televisie kijkt.

Nieuwsgierigheid tijdens televisie kijken

“Nieuwsgierigheid is een belangrijke basis voor wetenschappelijke innovatie, plezier in leren en positieve kinderresultaten”, legt de hoofdauteur van het onderzoek, ontwikkelings- en kinderarts Prachi Shah uit aan Science Daily. Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je voor een bepaald onderwerp een soort van hyperfocus kunt hebben. Je duikt eerst in het onderwerp, om vervolgens af te dwalen naar de diepste, donkerste, zwarte gaten van, bijvoorbeeld, het internet. Stapje voor stapje ontdek je steeds meer.

Gesprekken tussen ouder en kind

Als je met je kind praat over waar ze naar kijken, zal hun nieuwsgierigheid naar de inhoud daarvan nog meer geprikkeld worden. De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen dit. Shah legt uit: “Gesprekken tussen de ouder en het kind bevorderen op verschillende manieren de vroege ontwikkeling van kinderen. De nieuwsgierigheid van een kind is daar een van.”

Scenario’s doornemen

Kan je kind geen genoeg krijgen van Frozen? Door die vragen die jij als ouder tijdens het filmkijken kunt stellen, kan je kind zomaar nieuwe dingen ontdekken of over iets gaan nadenken. Zelfs als hij Frozen al tientallen keren heeft gezien. Want hoewel veel verhaallijnen betrekking hebben op basisconflicten en probleemoplossende vaardigheden – Olaf, we’re looking at you – kan je kind hier toch een hoop van leren als jij de deze scenario’s bewust met ze doorneemt.

Natuurlijk, de problemen die je zoon of dochter in het echte leven tegenkomt, hebben niet zulke eenvoudige antwoorden. Maar wanneer kinderen datgeen wat ze zien en horen in actie kunnen brengen, blijft de les beter hangen. En dan hebben ze in ieder geval nog iets aan het lief en leed van Elsa en Anna.

Zo doe je het

Maar hoe doe je dat dan, springen op de nieuwsgierigheidstrein wanneer je kind televisie kijkt? Eigenlijk is het simpel: denk gewoon hardop. Praat met je kind over de keuzes en acties van het personage. Waarom doet Elsa dit? Waarom doet Anna dat? Zou je ook doen wat Olaf doet? Geef je kind alle ruimte voor zijn antwoorden, want juist dan kan de nieuwsgierigheid bloeien.

Blijf zelf ook nieuwsgierig

En oké, wij begrijppen heus dat tv-tijd vaak is ingelast als je als ouder juist even een pauze nodig hebt van je kdis en de miljoen vragen die ze je stellen. Je moet de boodschappen opruimen, je moet koken, je hebt niet eens tijd om met je kinderen tv te kijken. Want ja, het vereist wel een zekere mate van privilege. En dat is niet erg. De moraal van dit verhaal is dat schermtijd helemaal niet slecht hóeft te zijn. Voel je dus niet schuldig als je je kiddo wat extra schermtijd geeft, maar probeer voor het slapengaan even de tijd te nemen om te vragen waar hij naar heeft gekeken en wat hij ervan heeft geleerd. Blijf altijd nieuwsgierig.

Zo leer je jouw kind fake news herkennen op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.