Gina Koninkx
Gina Koninkx Hobby en sport 2 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Klimmen en klauteren is ontzettend belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen

De meeste kids rennen in de speeltuin direct op de klimtoestellen af. Klauteren en klimmen is namelijk iets wat kinderen maar al te graag doen. En laat dat nou net enorm belangrijk zijn voor onder andere de motorische ontwikkeling van kinderen. Op naar de speeltuin of het bos!

Elk muurtje, paaltje of trappetje moet beklommen worden door kinderen.

Klimmen is goed voor kinderen

Kinderen hebben altijd de drang ergens op te klimmen en als kids veel buiten spelen wordt hun motorische ontwikkeling gestimuleerd. Zeker wanneer kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud zijn gaat dit bijzonder snel. Na deze leeftijd wordt het klimmen ook nog eens steeds makkelijker. Voor je het weet is je kind verdwenen in de allerhoogste boomtop.

Je houdt je hart soms vast. Niet zo gek, want enige veiligheid bij het klimmen is noodzakelijk. Kinderen tot 5 jaar hebben toezicht nodig. Ze kunnen nog niet goed inschatten wat gevaarlijk is en wat niet. Jij kan hierin begeleiden.

De grove motoriek

Het klimmen zorgt ervoor dat kinderen hun motorische ontwikkeling stimuleren. Het gaat hierbij voornamelijk om de grove motoriek. Dat houdt in dat je kind leert om zijn of haar lichaam te bewegen en coördineren. Daarnaast leert je kind beter om zijn of haar spieren te beheersen en gebruiken.

Zo stimuleer je je kind om te klimmen

Niet alle kinderen zijn even groot fan van klimmen. Je hebt er wel wat lef voor nodig om dit te durven. Met name na een valpartij kunnen kinderen weer enige tijd moeite hebben met het trotseren van deze angst. Gelukkig kan je enkele dingen doen om deze angst tóch te overwinnen. Dit helpt natuurlijk ook bij kinderen die sowieso angstig zijn aangelegd.

  • Ga vaak naar speeltuinen waar ze voldoende mogelijkheden hebben om te klimmen en klauteren
  • Doe mee met het klimmen, zo heeft je kind een voorbeeld en kan je eventueel helpen
  • Moedig je kind aan tijdens het spelen

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.