Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 2 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je je kind steunen wanneer het uit is met zijn of haar eerste liefde

Het is voor je kind ontzettend leuk als hij of zij voor het eerst verliefd is. Minder leuk is het wanneer het uitgaat. Liefdesverdriet kan ontzettend heftig zijn, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor pubers. Benieuwd hoe je je kind kan steunen wanneer het uit is met zijn of haar eerste vriend(in)? We geven hieronder wat tips.

Weken of misschien wel maanden had je je kind nog nooit zo blij en gelukkig gezien. Helaas is dit fijne gevoel nu verdwenen. Het is uit.

Voor het eerst verliefd

Niets is fijner dan het gevoel van verliefdheid. Liefde heeft op pubers een enorme impact. In de eerste periode van de verkering bestaat er dan ook niemand anders op de wereld behalve hun vriendje of vriendinnetje. Niet alleen de liefde, maar ook de breuk heeft een grote impact op je kind. Alle emoties zullen eruit komen.

Voor het eerst gebroken

Wanneer een verkering uitgaat zal er niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk een reactie plaatsvinden. Je kind zal zich slecht gaan voelen en zal ook weinig energie meer hebben. Daarnaast zal het psychisch ook heftig voor je kind zijn. Vragen als: ‘Ben ik niet leuk genoeg?’, ‘Waarom heeft zij/hij het uitgemaakt voor een ander?’ of ‘Hoe kan ik ooit weer gelukkig worden?’ kunnen rondspoken in het hoofd van je kind. Het kan soms wel maanden duren voordat je puber over de breuk heen is.

Diverse reacties bij liefdesverdriet

Wanneer kinderen hun eerste liefdesverdriet meemaken dan kunnen ze op drie manieren reageren.

 1. Afleiding
  De ene groep zoekt direct afleiding. Denk aan leuke dingen doen met vriendinnen of juist uitgaan met vrienden. Met deze afleiding zorgen ze ervoor dat ze niet teveel na hoeven te denken over het gemis van hun geliefde.
 2. Terugtrekken
  Een andere groep trekt zich juist terug. Bijvoorbeeld in hun kamer. Dagenlang komen ze er niet uit omdat ze zo’n groot verdriet hebben.
 3. Eerst afleiding, daarna terugtrekken
  Ook kan het zo zijn dat een kind eerst een aantal dagen of weken afleiding zoekt en daarna toch de klap krijgt van de verbroken relatie. Dan kan het alsnog zo zijn dat het zich gaat terugtrekken.

Hoe kind steunen als het uit is met eerste liefde?

Voor volwassenen kan de reactie van je kind soms overdreven lijken en zou je al snel dingen als ‘Agh, je bent nog zo jong, er komen nog genoeg liefdes’ zeggen. Maar op een moment van verdriet kunnen deze woorden erg hard aankomen. Op de volgende manieren kun je het beter aanpakken.

 1. Neem liefdesverdriet serieus
  Het is belangrijk dat je het verdriet van je kind serieus neemt anders bestaat de kans dat je kind meer afstand van je gaat nemen. Vertel dat je er voor je kind bent als het verdrietig is. Het is goed dat je kind weet dat het altijd bij je terecht kan.
 2. Praat met de beste vriend(in)
  Als je het zelf moeilijk vindt om contact te maken met je kind kan je altijd contact op nemen met zijn of haar beste vriend(in). Misschien kan die zorgen voor wat afleiding.
 3. Geen depressieve gevoelens
  Het is normaal als sociale contacten en eventueel school even iets minder gaan. Maar hou goed in de gaten dat dit niet te lang duurt. Het is niet de bedoeling dat de breuk depressieve gevoelens bij je kind te weeg brengt.
 4. Leuke dingen doen
  Zorg voor afleiding als je kind dat nodig heeft. Ga samen een ijsje eten, ga samen naar de bioscoop of ga een middag winkelen. Doe iets waar hij of zij normaalgesproken vrolijk van wordt.

Ervaart je puber te veel stress? Op deze manieren leert hij ermee omgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.